g kuvvveti
A guy performs a jumping scene in front of a cloudy sky in the mountains of Alto Adige (South Tyrol-Italy)

G KUVVETİ

En genel tanımıyla ağırlık olarak hissedilen ivmenin ölçüsüdür. Eğer dünya üzerindeki bir cisim hareket etmiyorsa üzerine etki eden G kuvveti yaklaşık olarak 9,81 m/s². İşte bu değer 1G olarak biliniyor yani dünyanın standart kütle çekim ivmesi.

Günlük yaşamda karşımıza çıkan G, bize olumsuz etki olarak dönmemektedir. Bunun sebebi ise vücudumuzun ona göre tasarlanmış olması.

 

Hissedilen G- Force

Maksimum Hız ÷ Süre ÷ 9.81m/s²

Yerçekimi sabitinin karesi yani 9,81m/s² Newton tarafından bulunmuştur. Anlamı ise; bir nesneyi ağırlığı fark etmeksizin sabit bir yükseklikten aynı anda attığınızda iki nesnenin de aynı anda yere düşmesi. (Sürtünme ve diğer etkenler göz ardı edildiği taktirde.) Ayrıca iki cisim de 9,81 metre hızlanarak düşer.

Örneğin bir hız treni veya yarış arabası ortalama olarak 5G kadar bir kuvvet hissettirir.  Fakat en çok G’ye maruz kalanlar şüphesiz ki pilotlardır. Ani dönüş ya da kalkışlarda neredeyse 12G’ye kadar kuvvete maruz kalırlar. Bu nedenle çok zorlu testlerden geçerek pilot olma hakkı kazanırlar. Ve ne yazık ki çok az kişinin başarabildiği şeydir. Kimi zaman G-lock denilen bir durum yaşarlar. Bu durum G kuvveti nedeniyle beyindeki kanın aşağı çekilmesi, kısa süreliğine oksijensiz kalma olarak tanımlanabilir.

Maruz Kalanlar

Bilinenlere göre en büyük G kuvvetine maruz kalanlardan biri ise Eli Beeding isimli bir savaş pilotudur. Soğuk savaş sırasında bir teste gönüllü olarak katılan Beeding 0,04 saniyeliğine 82.6 G’lik bir kuvvetle karşı karşıya kalmıştır. Beeding bu kuvvetin kısa süreli olması dolayısıyla ölümden kurtulmuştur. Fakat birçok iç kanamaya ve damar çatlamalarına sebep olmuştur.

Bir diğer yüksek kuvvete maruz kalan isim ise yarış pilotu Kenny Brack. Yarış sırasında yaşanan bir aksaklıktan dolayı 214 G kuvvetiyle karşılaşmıştır. Neredeyse bütün kemikleri kırılan Brack’in bazı kemiklerinin ise pistten toplandığı ve ameliyatla geri takıldığı söyleniyor.

 

Uzayda G Kuvveti

Bir uzay mekiği yeryüzünden kalkış yaparken 3G kuvvete maruz kalır. Yani astronotlar vücut ağırlığının üç katı bir kuvvete maruz kalırlar diyebiliriz. Fakat uzay boşluğu içerisinde G kuvveti yoktur. Bu nedenle astronotlar dünyaya döndükleri zaman yürümekte güçlük çekerler. Hatta uzayda G kuvvveti olmamasından dolayı vücuttaki diskler arası boşluk artar ve boy uzar. Fakat bu uzama dünyaya dönene kadardır.

 

Benzer yazılar için İnstagram sayfamızı takip etmeyi unutmayın.