Dante’nin Cehennem’i -Yedi Ölümcül Günah- ve Seven (SE7EN) Film Analizi

Seven filmi  (Se7en) 1995 yılında David Fincher yönetmenliğinde gösterime girmiştir. Oyuncular arasında Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey ve Gwyneth Paltrow gibi güçlü isimler bulunmaktadır. İlahi Komedya ise 1472 yılında Dante Alighieri tarafından yazılmıştır. Dante’nin Cehennem’i, Yedi Ölümcül Günah ve Seven (SE7EN) Filmi arasındaki bağlantıları bu yazıda işeyeceğiz.

İçeriği üç bölümden oluşan kitapta cehennem halkaları dikkat çekmektedir. Ve ikisinin de ortak payda da buluşma nedeni ise Hristiyanların hayatlarını yedi ölümcül günah üzerine kurmuş olmalarıdır. Adıyla ilişkili bir olay örgüsü bulunduran Se7en filmi gösterime girdiği andan itibaren oldukça ilgi görmüş özellikle filmin final sahnesi sayesinde izleyiciler filmi kendi istedikleri gibi sonlandırmışlardır. İlahi Komedya da kendi çağının ötesine izler bırakmış öyle ki Dan Brown Dante’den esinlenerek Cehennem kitabını yazmıştır ki bu kitap aynı isimde film olarak izleyicilerle buluşmuştur. Bu yazı Se7en filminin adını ve olay örgüsünü, Dante Alighieri’nin İlahi Komedya’sındaki cehennem halkalarını Hristiyanlık ile ilişkilendirerek açıklayacaktır.

Se7en filmi ülkemizde Yedi ismini alarak gösterime girmiştir. Adı direkt olarak Hristiyanlığın yedi ölümcül günahından alınmıştır. Film bir seri katili yakalamaya çalışan iki dedektifin hikayesini anlatmaktadır. Seri katil kendi yöntemleriyle yedi büyük ölümcül günahı işleyen insanları öldürmektedir. Filmin tüm sahneleri itibari ile karanlık ve kasvetli bir ortamda geçmektedir. Filmi izlerken karanlık ve kasvet elementleri sahneyi daha çok etkileyerek izleyicilere de gerilim için büyük bir fırsat sunmaktadır.

Yedi Ölümcül Günah ve Seven Filmi

Yedi Ölümcül Günah ve Seven Filmindeki bu elementlerin üstüne  bahsedilen günahları da ekleyelim ekleyelim; kibir, açgözlülük, şehvet, öfke, kıskançlık, tembellik ve oburluktur. Dante’nin İlahi Komedya’sını okuyanların gözlerinin önüne cehennem haritası gelecektir. Sırf bu günahları işleyenler için farklı cehennem halkaları oluşturulmuştur. Örneğin; ilk halkanın adı Limbus’tur. Bu halkada yer alanlar iyi ya da kötü olmalarına bakılmaksızın dini inkâr edenlerdir. Dante’ye göre bu halkada olması gereken isimler Platon, Sokrates ve Aristo gibi isimlerdir. İkinci halka ise Şehvet’tir. Dante bu halkaya Helen, Kleopatra ve Aşil gibi Truva kahramanlarını ve Mısır Kraliçesini layık görür.

Açgözlülük üçüncü halkadır. Bu halkada bulunması gereken insanlar ise dünya malları ihtiyacı olmasa bile alıp öteki dünyayı unutan insanlardır. Bu halkada Dante’ye göre insanlar durmaksızın yağan yağmur altında acı çekerler. Bunun hemen sonrasındaki halkada yer alanlar ise cimriler ve savurganlık edenler. Sırf kendi rahatını düşünen insanlar ve sahip oldukları malı kimseyle paylaşmayanlar bu halkada işkence görürler. Beşinci halka ise Öfke’dir. Herkes sinirlenir ve öfkelenir buna lafımız yok ancak öfkesinden dolayı diğer insanlara kötülük edenler ve nefret saçanlar bu halkada günahlarının bedelini öderler.

Bir diğer halka ise Sapkınlık’tır. Sapkın dediğimiz kişiler ise sadece cinsel anlamda değil aynı zamanda hırsızlık yapanlardır. Bu kişiler de cezalarını ateşler içinde yatarak çekerler. Yedinci halka olan Şiddet, Hun İmparatoru Atilla ve Büyük İskender gibi insanlara ayrılmıştır. Sekizinci halka Sahtekarlıktır. Dante’ye göre bu halkada olması gereken kadın tüccarları ve iki yüzlülük yapan insanlar. Son halka ise İhanet. Buraya ait görülen isimler arasında Kabil, havariler, Brütüs ve İblis vardır. Kabil kardeşine ihanet etmiş ve onu öldürmüştür. Havariler Hz. İsa’ya ihanet etmişlerdir. Brütüs Sezar’a ve İblis de Tanrı’ya ihanet etmiştir.

Bunları aynı keseye koyacak olursak mükemmel bir arayış içinde buluruz kendimizi. Çünkü 15.yüzyıldan 20.yüzyıla kadar uzanan bir Hristiyanlık döngüsü var karşımızda. Cehennem halkalarından, yedi ölümcül günahı işleyenleri öldüren bir seri katile kadar ilerleyen bir döngü.