8 MART: DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

8 Mart 1857 tarihinde; ABD’nin New York kentinde dokuma işçileri 16 saat çalışma sürelerinin düşürülmesini istedi. Daha sonra, dokuma işçileri, bir tekstil fabrikasında greve başladı. Sonrasında, polisin işçilere saldırması ve ardından çıkan yangın sonucunda çoğu kadın olmak üzere 129 işçi maalesef hayatını kaybetti. Ardından Danimarka’nın Kopenhag şehrinde 26 Ağustos 1910 tarihinde bir kadınlar toplantısı gerçekleştirildi. Sosyal Demokrat Partisi liderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihinde vuku bulan tekstil fabrikası yangınında hayatını kaybeden kadın işçilerin anısına her yıl bir “Kadınlar Günü” düzenlenmesini önerdi. Sonuç olarak; kadınlar, bu öneriyi, toplantıda kabul etti.

“Dünya Kadınlar Günü” olarak 8 Mart gününün belirlenmesi;

Kesin olarak bilinmemekle birlikte birden fazla rivayet söz konusudur. Birinci ihtimal; 1917 Şubat devrimi, 8 Mart günü kadın yürüyüşü ve greviyle başladı. Bir diğeri 1908 yılında ABD’nin New York kentinde çoğu sosyalist olan kadın işçilerin öncülüğünde hak talebiyle düzenlenen mitingdir. Bir diğeri de New York şehrinde 8 Mart 1857 tarihinde vuku buldu. Bir tekstil fabrikasında grevci işçilere polislerin saldırdı ve sonucunda çıkan yangında işçiler, barikatlar nedeniyle kaçamadılar. Sonucunda, 129 kadın işçi öldü. Son olarak çok konuşulmayan ve sonradan ileri sürülen 25 Mart 1911’de New York’ta gerçekleşmiş Triangle Gömlek Fabrikası yangınıdır.

Türkiye’de 8 Mart

Türkiye’de ilk 8 Mart, 1921 yılında Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova adlı iki kız kardeşin girişimi ile gerçekleşti. Sonrasında; 1921 yılından sonra uzun bir süre boyunca 8 Mart kutlanmadı. Ancak 1975 yılında “Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı” ilan edildi. Bundan sonra, ilanla birlikte 1975 yılında Türkiye’de de “Kadın Yılı Kongresi” gerçekleşti. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından 4 sene kutlanamamıştır. Ardından 1984 yılından itibaren düzenli olarak kutlanmaktadır. 1975-80’li yıllarda kapalı salonlarda ve evlerde kutlanan dünya kadınlar günü 90 ve sonrasında kapalı alanlardan sokaklara ve meydanlara açılmıştır.

Bazı başarılı kadınlarımız;

Elizabeth Blackwell: Amerika’nın ilk kadın doktoru

Safiye Ali: İlk Türk kadın doktor

Marie Curie: Nobel Ödülü kazanan ilk kadın

Süreyya Ağaoğlu: İlk Türk kadın avukat

Valentina Tereşkova: Uzaya çıkan ilk kadın

Ve niceleri…

Her yıl 8 Mart’ta Dünyanın birçok yerinde kutlanan dünya kadınlar günü, kadınların erkeklerle eşit olmak için verdiği savaşın başlangıcıdır. 8 Mart 1857 yılında hayatını kaybeden 129 işçiyle başlayan bu hareket kadınların hemcinslerinin haklarına sahip çıkması ile devam etmektedir.

8 Mart kadına “KADIN” olduğu için önem verilen bir gündür.

Hemcinslerinin ve kendi haklarını dünyada tek bir kadın kalana kadar savunmaya devam edecek olan tüm kadınların dünya kadınlar günü kutlu olsun.

 

KAYNAKÇA;

Kadınlar Günü Nasıl Çıktı? Kadınlar Günü’nün Tarihçesi, Türkiye’de Kadın. (2021) https://web.archive.org/web/20200523233642/https://iyikigormusum.com/kadinlar-gunu-nasil-ortaya-cikti-kadinlar-gununun-anlam-ve-onemi-nedir-

Gelişim, K., & Hikayeleri, B. (2021). Tarihin İlklerine İmza Atan Başarılı Türk Kadınları | Paratik. https://paratic.com/tarihin-ilklerine-imza-atan-basarili-turk-kadinlari/