Dünya Durursa Ne Olur?

Dünya Durursa Ne Olur?

Hayallerinizi zorlayacak bir konu ile düşünmeye başlıyoruz. Dünya durursa ne olur? Dünyanın hareket etmeyi bıraktığı bir paralel evrende hayatın ne halde olduğunu görmek isterdim gerçekten. Tabi bunu felaket senaryolarına olan hayranlığım sebebiyle bilmek istemezdim. Bilinmeze olan merakımdan dolayı bilmek isterdim. Çünkü bilim, bilmeyenle ilgili birçok farklı senaryo hakkında bize bilgiler veriyor. Ancak gözle görmek ve tecrübe etmek bambaşka bir his oluyor her zaman. Zaten bildiğimiz yasaların gerçekliğini bile hala milyonlarca deneyle sınamaya devam ediyoruz. Bu, bizim tecrübeye olan hayranlığımız ve bilinmeze olan merakımızdan kaynaklanıyor. Dünyanın hareketini durdurması ise biz insanlar tarafından tecrübe edilmesi imkânsız bir durum. Ancak yine de bilim bununla ilgili konuşmamıza izin verecek kadar cesur. Bu olayla ilgili tek bir senaryoyu değil birden fazla senaryoyla ilgili düşünce deneyimize başlayalım.

Ya Dünya Dönmeseydi?

Öncelikle hepinizin ilköğretim yıllarından beri birçok kez duyduğu gibi dünyanın spin ve yörünge olarak ayırabileceğimiz iki farklı hareketi vardır. Bu hareket, coğrafya ders kitaplarında -fiziksel olarak konuşursak- günlük ve yıllık hareket olarak tanımlanmıştır. Birinci senaryomuz spin hareketinin durması üzerinedir. Öncelikle dünyanın spin hareketinin durmasının da kendi içinde ikiye ayrılabileceğini söyleyebiliriz. Çünkü bu düşünce deneyinde olabilecek her şeyi aktarmak istiyorum.

Diyelim ki Dünya Bir Anda Durdu

Dünyanın spin hareketi bir anda dursaydı -ki bu hareket ekvatorda saatte 1600 km civarındadır- momentumun korunumu gereği dünyadaki her şey doğuya doğru uçuşurdu. Buna dağlar ve denizler de dahildir. Öte yandan bir anda milyonlarca deprem aynı anda yaşanırdı. Dev dalgalar dünyadaki tüm büyük şehirleri deniz seviyesinin altına alırdı. Ve üzülerek söyleyelim bu senaryoda dünyanın en büyük ve güçlü sığınağında bile hayatta kalamazdınız. Ancak üzülmeyin bu senaryo fizik kurallarına aykırı. Yani dünyanın bir anda durma ihtimali yok. Bunun için bundan korkmanıza da gerek yok.

Bir Sabah Kalktığımızda Dünya Durmuş Olsaydı…

Bu senaryomuz daha eğlenceli. Sevgili dünyamız yavaş yavaş işleyen bir süreçte bir sabah dursaydı. Bu senaryoda da merak etmeyin yüksek ihtimalle durduğu sabahı hiçbir zaman göremezdiniz. Çünkü bir yarısı devasa sıcaklıklarla boğuşan, bir yarısı da çok düşük sıcaklıklarla buzlaşan ve atmosferinde hayatta kalamayacağınız seviyede düşük oksijen barındıran bir dünya olurdu. Ancak bu senaryoyu şu şekilde açalım: Dünya şu an ki hızından bir kısmını kaybetse, örneğin bir spin turunu 10 günde tamamlasa “Ne olurdu?” diye düşünelim. Bu senaryoda tüm dünyada ortalama sıcaklıklar ani şekillerde değişirdi. Ve yine yer kürede yaşanamayacak hale gelirdi. Yerkürenin bildiğimiz görüntüsünü ise tamamen unutun. iklim ve hava durumları tamamen değişirdi. Eğer hayatta kalan çok az sığınaktaki insanlardan biri olursanız dışarı çıkmak istemeyeceğinize emin olabilirsiniz.

Eğer Dünyanın Yörünge Hareketi Durursa…

Dünyanın yörünge hareketinin durması, tam olarak hangi konumda durduğuyla değişik gösterir. Ancak yaşadığınız mevsimlerin alfa versiyonlarını yaşayacağınıza emin olabilirsiniz. Ve yüksek ihtimalle birkaç ay içinde binlerce yörüngede durmanızı aldırmadan dönmeye devam eden binlerce meteor olacak. Ve bu meteorlar yolunu kestiğiniz için yaşamınız sürekli bombalanan bir taş yığınına dönüşecek.

Bugün farklı senaryolar üzerinden biraz felaket tellallığı yaparak sizlere keyifli bir yazı yazmaya çalıştım. Umarım okurken eğlenirsiniz. Merak etmeyin bu senaryolar insanlığın sonunu getirebilecek en uç ve düşük ihtimalli senaryolar. Evrenden ve doğanın kendisinden değil insanların dünyaya getireceği yıkımdan endişelenilmesi daha faydalı olacaktır.

 

Bu yazı İnsanca Akademi editör ekibinden Simge Güney tarafından düzenlenmiştir.

Benzer içerikler için YouTube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

 

Muhammet Furkan Dolgun
İstanbul Üniversitesi Fizik bölümünde okuyan, okumayı, yazmayı ve felsefeyi seven bir gezgin.