Daisugi Tekniği

Daisugi Tekniği’nin Amacı

Daisugi Tekniği ismini yerel Japon halkı sayesinde almıştır. Asırlar önce öğrenilen bu tekniğin amacı doğayı katletmeden kereste üretiminin devam etmesini sağlamaktır. Diğer yandan Japonya’daki ormanların yok olmasını da engellemektedir. Tekniğin uygulanabilmesi için Sedir ağaçlarından yararlanılmaktadır. Yetişen ağaçların gövdesine dokunmadan, dalların sık sık budanması sonucu kereste üretiminin sürekli hale gelmesi sağlanmaktadır. Bu teknik sayesinde Japonya az olan ormanlarını korumuştadır. Ve bu sayede halkın sürekli ihtiyaç duyduğu kereste ihtiyacı doğaya zarar vermeden giderilmektedir. Tekniğin amacı da zaten budur. Ve teknik amacına uygun bir şekilde hala Japonya’da kullanılmaktadır.

Daisugi Tekniği’nin Ortaya Çıkması

Daisugi Tekniği, 14. veya 15. yüzyıllarda Japonya da bir şehir olan Kyoto’da ortaya çıkmıştır. O dönemlerde Japonya’nın yüz ölçümündeki ormanlık alanlar az bulunmaktaydı. Ormanlık alanların az olması problemi orada yaşayan yerli halkı endişelendirmekteydi. Bunun sonucunda Japonya’da ekolojik dengeyi bozmayan yararlı teknikleri bulmak adına çalışmalara başlanılmıştır. Süregelen çalışmalar sonucunda sürdürülebilir ormancılık anlamına gelen Daisugi Tekniği ortaya çıkmıştır.

Bu tekniğin bulunması ahşap kullanımının fazla olduğu Japonya yerli halkına fazlasıyla katkı sağlamıştır. Böylece Japonların saygı duyduğu yaşam alanları, yani doğa, zarar görmeden halkın ihtiyaç duyduğu kereste miktarı karşılanmaya başlanmıştır. Ancak bu tekniği uyguladıktan sonra ağacın meyve vermesi için uzun bir süre beklemek gerekmektedir. Bin yıllık ömürleri olan bu Sedir ağaçlarının tek dezavantajları da budur.

Peki Neden Sedir Ağacı?

Japonya’nın nüfusunun fazla, ormanlık alanların az olmasından kaynaklı uzun ömürlü ve mimari açıdan en uygun olan ağacın hangisi olduğu eski Japonlar tarafından araştırılmaya başlanmıştır. Yapılan aşılama çalışmaları sonucunda bu kriterlere uyan ağacın Japon Sediri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu ağaç tek seferde dikilmektedir. Ve dalları bir meyve gibi kesilip kereste haline getirilmektedir. Bu nedenle Sedir ağaçları bu teknik için vazgeçilemez bir unsur halindedir.

Böylelikle az olan ormanlık alanlara dokunulmadan halkın ihtiyaçları arasında olan ev, ibadethane, bahçe duvarları, sanatsal motifler ve benzeri mimari yapılar Sedir ağaçlarının dallarından karşılanmaktadır. Ve böylelikle doğa hiç zarar görmemektedir. Ancak Daisugi Tekniği her ne kadar harika bir teknik olsa da yukarıda da söylediğimiz gibi bu tekniğin verimli olabilmesi için büyük bir sabır gerektirmektedir.

 

Daha fazlası için YouTube ve İnstagram sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Benzer içerikler için Higanbana makalesini ziyaret edebilirsiniz.

 

KAYNAKÇA

Daisugi Tekniği: Japonların Ağaç Kesmeden Odun Üretmesi, Teknoloji Projeleri.

Gülcan Ertem. Antik Daisugi Tekniği: Japonların Ağaç Kesmeden Odun Ürettiği Sürdürülebilir Ormancılık Anlayışı. PeyzaX, 2020.

Japonların Ağaç Kesmeden Odun Üretmelerini Sağlayan Müthiş Teknik: Daisugi, Ekşi Şeyler, 2020.