Prestij Film Analizi – The Prestige –

Prestij Film Analizi

Sihir ve Sihirbaz: Sihir, insanın hayal gücünün dahi alamadığı, paranormal veya doğaüstü olarak adlandırılan kültürel bir sistemdir. Sihirbaz ise bu kültürel sistem içerisinde, insanları kullandığı gizemli yöntemlerle etkileyen, hatta yaptığı işe hayran bir kitle oluşturan bir bireydir. Prestij Film Analizi

Sihirbazın amacı seyircinin inanç mekanizmasını gösteri boyunca etkisiz hale getirerek, yaptığı gizem dolu gösteriye inandırmak, izleyenlerde merak uyandırmak ve kendisinde doğaüstü bir güç olduğuna insanları ikna etmektir. İnsanlar, sihirbazın yaptığı bu sihri görünce, heyecanla bir sonraki aşamayı merak etmeye başlar ve sihirbazın yaptığı hareketleri incelikle takip ederler. Ancak yapılan ince takibe rağmen, sihri sadece tek bir kişi bilir, o kişi sihirbazın ta kendisidir…

Sihirbazın yaptığı gösteride üç aşama bulunur;

1-) Vaat; Sihirbaz bu aşamada insanlara basit bir şey gösterir. Bu bir kafes içerisinde bulunan kuş ya da bir iskambil destesi olabilir. Daha sonra sizden gösterdiği nesneyi incelemenizi ister. Her şey normal gibi görünür. Ancak gerçek öyle olmayabilir. Prestij Film Analizi

2-) Dönüşüm; Bu aşamada sihirbaz gösterdiği nesneyi olağanüstü bir şekilde başka bir nesneye dönüştürür. Bir seyirci olarak burada merak içerisinde bir sonraki aşamada ne olacak diye bekliyor olabilirsiniz, ki bu tür bir merak çok normaldir. Çünkü ilk başta baktığınızda sihirbazın bunu nasıl yaptığını anlayamazsınız.

3-) Prestij; Bu aşama gösterinin son kısmıdır. Sihirbaz bir önceki aşamada kaybettiği şeyi garip bir şekilde tekrar ortaya çıkarır. Bu aşama en zor ve gösterinin alkış almasını sağlayan aşamadır. Böylelikle sihirbaz bu aşama sonucunda insanları etkiler ve kafalarda soru işareti bırakarak gözden kaybolur…

Unutmayın Prestij yoksa, alkış da yoktur…

Prestıj Film Analizi :

Yukarıda film ile ilgili bilgilendirici unsurları anlattığımıza göre, şimdi bu gizemli filmin konusunu anlatmaya geçebiliriz… Prestij Film Analizi

Film, ünlü yönetmen Christopher Nolan’ın bakış açısıyla çekilmiş ve ilk dakikalardan izleyiciyi meraklandırarak, filmin sonuna kadar bu merakı içerisinde barındırdığı sahnelerle iyice arttırmış ve son ana kadar izleyicinin filmden kopmamasını sağlamıştır.

Film acayip bir gizem barındırmasının yanı sıra harika bir sürükleyiciliğe de sahiptir. Öyle ki film, hikâyeyi sunuş şekli ile seyirciye birkaç tüyo bile vermiş ancak sadece zeki insanların anlayabileceği birkaç tüyo olduğu için genel anlamda filmin sonunu kestirmek neredeyse imkânsız bir hale gelmiştir.

Film, Alfred Borden (Christian Bale) adlı karakterin gizemli bir şekilde hapse düşmesiyle başlar ve bir anda ne olduğunu anlayamadan Alfred, Robert Angier (Hugh Jackman)’in ölümünden sorumlu tutularak hapse düşer. Filmin başlangıcındaki Alfred’in repliği ise, filme ayrı bir merak katar. “Dikkatli bakıyor musunuz?”

Filmin başlangıcı seyirciye sunulduktan ve seyircinin merak mekanizmasını çalıştırdıktan sonra, film geçmiş ve günümüz arasında gidip gelerek, Alfred Borden adlı karakterin hapse nasıl düştüğünü anlatır. Öyle ki bu geçiş evrelerinde Alfred ve Robert arasındaki gerginlik ve Alfred’in hapse düşmeden önce ikilinin usta bir sihirbaz olan John Cutter (Michael Caine)’ın yanında ortak bir amaç uğruna çalıştığını gösterir. Bu sürükleyicilik arasında filmin en can alıcı noktası ise tabi ki finalidir. Final de bütün sihir gözler önüne serilir.

İlk başta ortak bir amaç uğruna bir araya gelen iki sihirbazın yaşanan ölümcül bir hata sonucu birbirleriyle çatışmasını en etkileyici şekilde anlatmayı başarmış ve izlerken seyircinin hikâye içerisinde kaybolmasını sağlamış bu film, sürükleyici film tutkunlarına önerebileceğim en nadide örnek filmlerden birisidir. Şimdiden iyi seyirler…

“Siz sırrı çözmek değil, kandırılmak istiyorsunuz”

Alfred Borden

Diğer film analizlerimizi okumak için tıklayın

Benzer içerikler için İnstagram hesabımızı takip edin!

KAYNAKÇA

Müge Bal, İzleyiciyi Allak Bullak Eden Muhteşem Film Prestij’den Hayranlık Uyandıran 17 Replik, 2 (Her sihirbazlık numarası üç bölümden ya da perdeden oluşur.), Listelist, 2016