Sansasyon Kurgu ve Duygu Romanı Nedir?

Sensational novel ya da bir diğer deyişle sansasyon kurgu ve duygu romanı Popüler Edebiyat adı altında ortaya çıkmış bir türdür. Popüler Edebiyat aslında 18. yüzyılda İngiltere’de Grub Street denilen bir sokakta ortaya çıkmıştır. Böyle bir türe gereksinim duymalarının sebebi ise tamamen para kazanmak içindi. İlk ortaya çıktığındaki anlamı ve türü itibari ile popüler edebiyat aslında bir nevi sanatın ucuz formu olarak satılmaktaydı. Çoğu yazar 18. yüzyılda maddi zorluklardan dolayı bu sokağa taşınıp sanatın ucuz formunu yazarak gelir elde etmekteydi. Öyle ki aslında ünü olan yazarların bile bu sokakta yeri vardı. Ancak ünlerini para için sarsmak istemediklerinden dolayı isimlerini değiştirerek yazılarını yayımladılar. Örneğin; Cingöz Recai Peyami Safa’nın Server Bedi adı altında yayımladığı bir eserdir. İsmini değiştirmesinin sebebi ise bu sokakta yazılan eserlerin içeriğinin dolu olmadığını düşünmeleri ve bu yüzden bu tür eserlere sanatın ucuz formu diye adlandırmaları oldu.

Bir Tür Olarak Sansasyon Kurgu ve Duygu Romanı

Sansasyon kurgu ve duygu romanı tamamen dönemi yansıtan ve 3. sayfa haberlerinden alınmış, değiştirilerek önümüze sunulmuş bir türdür. Özelliklerinden bazıları şunlardır; beklenmedik gelişmelerle doludur. Abartılı hikayeler ve bunlarla aynı doğrultuda abartılmış karakterler vardır. Reklam amaçlı olup sadece tatmin duygusu üzerine yoğunlaşmıştır. Gizem, delilik ve kandırmacalarla doludur. Orta ve alt sınıflara göre yazılmış eserlerdir. Skandallarla birlikte çok fazla suç konusu ele alınır. Bu özelliklerini çoğunu barındıran, duygu romanı olarak ele alacağımız roman Mary Elizabeth Braddon’ın yazmış olduğu Lady Audley’nin Sırrı kitabıdır. Bu kitap aslında dedektif hikayelerinin başlangıç dönemine ait bir eserdir. Romanı şu şekilde özetleyebiliriz; George, Helen ile evli bir adamdır.

Bir oğlu vardır ve onun geleceğini düşünerek para kazanmak için Avusturalya’ya gider. Helen oğlu ile birlikte kalır ancak eşi gittikten bir süre sonra ismini Lucy Graham yaparak bir evde öğretmen olarak işe başlar. Orada bir adamla tanışır ve bu adam oldukça zengindir. Adamın adı Michael Audley’dir. Michael ile evlenince Helen aslında iki eşli olmuştur ancak yeni kimliği sayesinde Leydi Audley olarak kendi statüsünü yükseltmiştir. Bay Audley’nin yeğeni tesadüf bu ya Helen’in ilk eşi olan George ile yakın arkadaştır ve yeğeni George’u amcasının evine götürmek ister. Helen’in oyunu George eve gelinceye kadar güzel şekilde devam eder. Bu eserde gördüğümüz aslında sansasyonel kurgudur. Yeğen karakter itibari ile dedektif rolünü üstlenerek Helen’in gerçek yüzünü ortaya çıkarmak için uğraşmaktadır.

Reklam ve maddi amaç güdülerek ortaya çıkan sansasyon kurgu ve duygu romanı geniş tabiri ile Popüler Edebiyat günümüzde oldukça başarılı bir şekilde ilerlemektedir. Şu anki en büyük ve bilinen örneklerinden bazıları ise; Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Alacakaranlık vb. Bu eserler sanatın ucuz formu olarak nitelendirilmek yerine gayet başarılı bulunan eserlerdir. Ancak perdenin arkasına bakacak olursak popüler olmaları aynı zamanda yazarlarına inanılmaz derecede reklam sağlayarak para kazanmalarına katkıda bulunmuştur. Peki sizce popüler edebiyat hala para kazanmak için yapılan sanatın ucuz formu mudur?