İÇİMDE BİR BEN DAHA VAR

İÇİMDE BİR BEN DAHA VAR

Zihinsel yaşamın %90’nından fazlası bilinçaltın dadır. Bu konuda hemfikiriz bence, her insanın bilinçaltı vardır ve düşünme sürecinde asıl işi o yapar. Örneğin Almanya’nın başkenti neresidir dediğimizde bilinçaltı yoluyla buna Berlin cevabını verebiliriz. Bilinçaltı zihin duyguların merkezidir. Bilinçli olarak hissedilmelerine rağmen duyguların asıl merkezi bilinçli zihin değildir. Bilinçaltı zihin tarafından üretilirler. Çoğu zaman hayatımıza zihnimiz değil bilinçaltında sakladığımız şeyler yön verir. Bilinçaltımız, doğumumuzdan itibaren ölüme kadar tüm anılarımızı depolar ve hiçbir şeyi silmez. Çözümlenmemiş duygularımızı bastırır, bastırılan duygular için çözümler üretir. Bilinçaltı kelimelerin mecaz veya gerçek anlamda olup olmadığını veya mizah yapıp yapmadığımızı anlayamaz. Hemen hemen hepimiz rüyamızın bilinçaltımıza göre şekillendiğini düşünüyoruz, bu doğru bilinçaltımız rüyalarla kendini düzenler ve sıkışmış bilgileri açığa çıkarır. Fakat bazen bilinçaltında sakladığımız bazı duygularımız sonucunda ciddi sinirsel hastalıklar ortaya çıkabilir.

Psikolojide Bilinçaltı

Bilinçaltı psikolojide bilinç tarafından bastırılmış olaylar olarak tanımlanır. Örneğin; Pazartesi diyete başlayacağımıza kendimizi inandırırken aslında pazartesiye kadar daha fazla yemek yediğimizi fark ederiz. Pazartesi başladığımız diyet ise kısa zamanda bitebilir bunun sebebi bilinçaltıdır. Bilinçaltı bu kararı desteklemediğini göstermektedir. Alınan kararın doğru veya yanlış olması önemli değildir. Sadece hoşuna gidip gitmediğine bakar. Arzular bilinçaltına ait duygulardır.

Bilinçaltımız daha mı zeki?

Bu konu hakkında yapılmış bir deneyden bahsedeyim; bir göze parlak ışıklar gösterilirken diğer göze cevabı bilgi içeren bir görsel yansıtılıyordu ( örneğin 9-2-5= gibi). Bazı denekler doğru cevap olan 2 yi söylerken bazıları ise 1 cevabını vermiştir ve aynı zamanda doğru cevap veren denekler yanlış cevap verenlerden daha hızlı söylüyorlardı buda onların akıldan çözdükleri kanısına varmamızı sağlıyordu. Diğer gözlerinde parlak ışıklar olmasına rağmen verilen cevaplar karşısında aslında bilinçaltının zannettiğimizden daha becerikli olduğunu fark ediyoruz.

Bedensel Bilinç

Bilinçaltımızda oluşan zihin aslında vücudumuzu da korur mesela bir araba bize doğru geldiğinde bilinçaltın zihni yoldan çekilmenize sebep olacaktır. Korumasının yanı sıra vücudumuzun çalışması konusunda da bilince vücudun yönetilmesi konusunda yardımcı olur.

 

KAYNAKÇA

Bilinç / Bilınçaltı / Bilinçdışı – Azmi Özkan. (2021). Retrieved 20 April 2021, from https://azmiozkan.com/bilinc-bilincalti-bilincdisi/

 

Diğer psikoloji yazılarımız; www.insancaakademi.com/category/psikoloji/

 

Benzer içerikler için İnstagram sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!