24 Kişilikli Adam: Billy Milligan

24 Kişilikli adam: Billy Milligan

Billy Milligan ya da gerçek adıyla William StanleyMilligan 14 Şubat 1955 yılında Florida’da dünyaya geldi. Komedyen olan babası JohnnyMorrison,Billy 4 yaşındayken kendini zehirleyerek intihar etti. Eşinin intiharı üzerine Billy’nin annesi Dorothy Milligan ise daha sonra Billy’e tacizde bulunduğu ortaya çıkacak olan Chalmer Milligan adında başka biri ile evlendi.

İlerleyen yıllarda tecavüz ve soygun suçlarından hapse giren Billy 1975 yılında şartlı tahliyeyle çıktı fakat suç işlemeye ara vermedi. 1977 yılında 3 kadına daha tecavüz etmesi sebebiyle hapishaneye geri döndü. Mağdurlardan birisi ifadesinde Billy’in 3 yaşında bir çocuk gibi davrandığını söyledi. Billy ise mahkemede bu suçları işleyenleri tanımadığını ve konu hakkında bir fikri olmadığını fakat herkes onun akıl hastalığı bahanesine sığınarak hapisten yırtmaya çalıştığını düşündü. Jüri’nin aklında bu savunma soru işaretleri bıraktı. Ardından tekrar ıslah evine kapatıldı. Tüm bunlar üzerine savunması alınırken yapılan muayeneler sonucu kendisine başta akut şizofreni teşhisi konsa da sonradan farklı kişiliklerin ortaya çıkmasıyla Psikiyatr Dr. David Caul tarafından çoklu kişilik bozukluğu teşhisi sonucu akıl hastanesine yatırıldı.

Akıl Hastanesi Dönemi

Billy akıl hastanesinde yattığı süreçte 24 kişiliği olduğu ortaya çıkan bunların 9 tanesini ‘istenen’ 13 tanesini ise ‘istenmeyen’ kişilik olarak adlandırdı. Kişilerin istenen veya istenmeyen olmasına Billy’nin Arthur ve Ragenadlı karakterleri karar veriyordu. Billy istenen karakterlerini; Billy ( öz karakter), Arthur, Ragen, Allen, Tommy, Danny, David, Christiene, Christopher isimleriyle, istenmeyen karakterlerini ise Adalana (tecavüzleri yapan kişi), Phil, Walter, April, Samuel, Mark, Steve, Lee, Jason, Bobby, Shawn, Martin, Kevin, Timothy ve Teacher isimleriyle tanımladı. Süreç içinde bu karakterlerin birbirlerinden haberdar oldukları fakat birbirlerinin söylediklerini vene yaptıklarını bilmedikleri ortaya çıktı.

Doktorlar Billy’nin tüm kişiliklerini öz benlikte yani “Billy” karakterinde toplayarak onu tedavi etmeye çalıştılar fakat beklenmeyen bir sonuç gerçekleşti. Billy’nin zaten tüm karakterlerini istenmeyen bir kişilik olarak adlandırdığı “Teacher” kişiliğinde toplamıştı. Bu karakterin aslında istenmeyen bir karakter olmadığı ortaya çıktı. Billy’i tedavi eden doktor ise aslında Teacher kişiliğinin, diğer kişiliklerin ne yaptıklarından haberdar olduğunu söylemiş. Teacher için ‘hayatım boyunca tanıdığım en mükemmel insandı’ demiştir. Billy akıl hastanesinde 10 sene kaldıktan sonra 33 yaşında hastaneden çıktı. Hastaneden çıkışından 3 yıl sonra 1991 yılında ise suçsuzluğuna karar verildi ardından 59 yaşında kalan hayatını idame ettirmek için yerleştiği huzurevinde kanserden hayatını kaybetti.

Dissosiyatif kimlik bozukluğu nedir?

Birçok kitaba ve filme konu olan “Dissosiyatif” kimlik bozukluğu ya da bilinen adıyla çoklu kişilik bozukluğu Fransız psikolog ve nörolog Pierre Janet tarafından bir trans hali veya oto hipnotik bir fenomen olarak tanımlanmıştır. Anlaşılır ifade etmek gerekirse DKB kişinin kimliğinin iki veya daha fazla kişiye bölünmesidir. Dissosyatif kişilik bozukluğu oldukça ciddi bir rahatsızlık olup bu rahatsızlığa sahip olan bireylerin bütün kişiliklerini tek bir çatı altına toplamakta zorlandıkları gözlemlenmiştir. Bu hastalık genellikle küçüklükten kalan travmalarla baş edemeyen ve intihara meyilli kişilerde görülmektedir.

Vakamıza dönecek olursak bu vakanın tarihteki esas önemi mahkemenin ilk defa bir kişi yaptığı suçlardan sorumlu tutmayarak suçsuz bulmasıdır.

Billy’nin hayat hikâyesini yazıya döken Daniel Keyes “Billy Milligan ’in Zihinleri” isimli kitabında Billy’ nin yaşadığı travmalar sebebiyle küçük yaşta çoklu kişilik bozukluğunun ortaya çıktığını iddia etmiştir. Keyes’e göre Billy daha 5 yaşındayken İsimsiz çocuk, Christiene ve Shawn isimli 3 kişiliğe sahipti ve travmaları devam ettiği sürece kişilikleri de artmaya başladı.

Billy Milligan çoğu yönden Shyamalan’ın yönetmeni olduğu “Split” filminede ilham olmuştur. Aslında Kevin ismini ilk olarak Shyamalan’ın Unbreakable filminde duymuş olsak da serinin devam filmi olan “Splitte”, Kevin’ın hayatı konu alınarak bu karakterin üzerinde durulmuştur.

Split’te dikkat çeken ilk detay Billy gibi Kevin’inda farklı karakterlere sahip olmasıdır. Alışveriş çıkışı 3 kadını evinin bodrumunda hapseden Kevinilk muayenesinde 22 karakterden bahsetse de filmin son sahnelerinde The Beast adıyla ortaya çıkan ve kendi içinden biri olduğunu düşünmeyen -kendinden daha güçlü olduğunu söyleyen- yeni bir kişilik daha ortaya çıkarmıştır. Film 24 kişiliği konu almasıyla Billy Milligan olayını bir kez daha anımsatmaktadır.

 

 

KAYNAKÇA

Keyes, D. (1981), Billy Milligan’ın Zihinleri, Türkiye: Koridor

Billy Milligan: 24 Farklı Kişilik Tek Bir Beden! | Senbildiye. (2021) www.senbildiye.com/billy-milligan-24-farkli-kisilik-tek-bir-beden/

Tekin, C. (2020,16 Ekim). ’24 Farklı Kişilik Bir Bedende Yaşayabilir mi Sorusunun Cevabı: Billy Milligan’ ceotudent.com/24-farkli-kisilik-billy-milligan

 

Diğer psikoloji yazılarımız; www.insancaakademi.com/category/psikoloji/

 

Benzer içerikler için İnstagram sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!