Beslenme ve Yeme Bozuklukları

Beslenme ve yeme bozukluklarını, bireyin sağlığına tehdit oluşturan beslenme alışkanlıklarına sahip olması olarak tanımlayabiliriz. Yeme bozukluğuna sahip bireylerin fiziksel, duygusal ve sosyal sorunlar yaşaması kaçınılmazdır. Beslenme ve yeme bozuklukları başlığı altında birçok bozukluk bulunmaktadır. Bu bozukluklar nelerdir, nasıl belirtileri vardır kısaca değinelim.

Pika                                          Beslenme ve Yeme Bozuklukları

Besin değeri olmayan şeylerin (toprak, kireç, cam, kağıt, vb.) en az bir aydan fazla süreyle yenmesi alışkanlığıdır. Gösterilen yeme davranışı toplum açısından olağan bir davranış olarak görülmemektedir. Pika tanılaması yapılması için birey en az iki yaşında olmalıdır. Ayrıca, kaçıngan/kısıtlayıcı yiyecek alımı bozukluğu ile ilişkili olabileceği de düşünülmektedir.

Geri Çıkarma Bozukluğu

Bireyin yediği yiyecekleri sık sık geri çıkarması, çıkarılan yiyeceği yeniden çiğnemesi, yeniden yutması veya tükürmesi şeklinde görülen bir yeme bozukluğudur. Bu bozukluğun tanılaması yapılması için en az bir ay süreyle görülmesi gerekmektedir. Diğer yeme bozuklukları ile birlikte görülmemektedir.

Kaçıngan/Kısıtlı Yiyecek Alımı Bozukluğu

Bireyler yiyeceklere karşı ilgisiz tutum sergiler ve yemek yemekten kaçınırlar. Bundan dolayı da belirgin bir kilo kaybı görülmektedir. Yeterli beslenememenin sonucu olarak birey yeterli düzeyde enerji sağlayamaz ve yaşantısında ciddi sorunlar yaşar. Damar yolu ile veya ağızdan besin desteklerine bağımlılık görülebilmektedir.

Anoreksiya Nevroza

Bireylerde sürekli bir iştahsızlık durumu söz konusudur. İştahsızlığın temel nedeni kilo alma korkusudur. Kilo düşük olmasına rağmen kilo almaktan korkarlar. Yani bedenlerini çarpık olarak algılarlar. Bireylerde yeme isteği bulunmasına rağmen kendilerini yememe konusunda diretirler. Kişinin vücut ağırlığını ya da biçimini nasıl algıladığına yönelik bir bozukluk bulunmaktadır. Kendini değerlendirirken kilo ve vücut şekline abartılı bir önem verir. Düşük vücut kütlesinin farkına varamaz ve oluşabilecek sorunları anlayamaz.

Bulimiya Nevroza                                                  Beslenme ve Yemek Bozuklukları

Yunanca “öküz gibi acıkmak” kelimesinden gelmiştir. Yinelenen tıkanırcasına yeme dönemleri vardır. Bu dönemlerde birey normalde tükettiği miktarın çok üstündeki yemeği kısa sürede yeme eğilimi gösterir. Ayrıca kişide yemek yemeyi durduramama duygusu oluşur ve kendini kontrol edemez. Bu eylemleri yaptıktan sonra birey, kilo almaktan kaçınmak için farklı yollara başvurur. Kendi kendini kusturma, ilaç kullanma, neredeyse hiç yemek yememe, aşırı spor gibi abartılı davranışlarda bulunur.

Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu

Normalde yenilen yemeğin normalden çok daha fazla ve hızlı bir şekilde tüketilmesi şeklinde görülür. Ek olarak, aç olmadığı halde yemek yeme eğilimi vardır. Rahatsızlık hissedecek derecede tokluk hissedene dek yemek yerler. Genellikle aşırı yediğinin bilincinde olan bireyler tek başına yemek yemeyi tercih etmektedirler. Bu eylemi gerçekleştirdikten sonra birey yoğun bir suçluluk hisseder. Kendinden tiksinir ve çökkün bir ruh haline bürünür. Anoreksiya ve bulimiya gibi kilo kaybı olmaz.

 

Diğer içeriklerimiz için YouTube ve İnstagram sayfamızı takip edebilirsiniz.