BİPOLAR BOZUKLUK

Depresyon bozukluklarından biri olan bipolar diğer adıyla iki uçlu duygu durum bozukluğudur. Bir insanın duygularında aşırı yükselme ve düşüşleri ifade eder. İnsanların duygu durumlarının inişli çıkışlı olması gayet normaldir. Fakat bu hastalıkta aşırıya kaçma hali mevcuttur. Ve bu aşırılık neredeyse her şeyde olduğu gibi bu durumda da normal dışıdır.

Kişi depresyon belirtileri gösterir. Depresyon döneminin yanında mani denilen bir dönem de vardır. Mani ve depresyon dönemi birbirinin tam tersidir. İki uçlu duygu buradan gelir.

Bipolar Bozuklukta Mani Dönemi

Bu dönem taşkınlık ve gerçek dışı iyimserlikle karakterize edilir. Kişide kendine aşırı güvenme duygusu meydana gelir. Aşırı derecede enerjik olma, mutlu olma ve girişken olma durumları görülebilir. Kişi yaptığı işlerin sonucunu düşünmeden hareket etmeye ve kararlar vermeye başlar. Örneğin umursamaz bir davranış göstermeye başlar. Riskli ilişkiler kurar.

Bu dönemin aşamaları vardır. İlk aşamada küçük küçük dozlarla ilerleyen duygular, sonrasında uçlarda yaşanmaya başlar. Mani döneminin başlarında yaratıcı fikirler gündelik hayatta işe yarasa da ilerleyen dönemde kendini üstün görme ve yanılsamalara dönüşür. Depresyon döneminde her şey yavaşmış gibi hissedilse de mani döneminde her şey aşırı derecede hızlı gelişir. Uyku ihtiyaçları azalır, kalp atışları hızlıdır, hatta düşünceler zihinlerinde adeta yarış halindedir.

Mani döneminde hastaneye yatış ve uzun süreli tedavi esastır. Hastalık tamamen normal döneme geldikten sonra bile koruyucu ilaç kullanımını doktorlar gerekli görür. Çünkü hastalığın nüksetme ihtimali ve seyrinin giderek kötüleşme ihtimali vardır . Koruyucu ilaç nöbet sıklıklarını azaltır. Ve unutulmamalıdır ki tek başına depresyon, bipolar tanısı koymaya kesinlikle yeterli değildir. Bunun yanında yalnız okunan bilgilerle, hekim dışında tanı koymak da yanlıştır.

Bipolar Bozuklukta Depresyon Dönemi

Mani dönemi sonunda ise hasta çöküşe geçer ve ağır depresyon baş göstermeye başlar. Dalgalar halinde gelen duyguların birden aşağılara çekilmesidir. Kişi umutsuz ve karamsardır. İntihara yatkın bir ruh hali vardır. Kişi uzun süre uyumak ister, yataktan çıkmak istemez. Bunun yanında yorgunluk, keyif alamama ve çevresindeki insanlarla sürekli tartışma halindedir.

Nasıl Atlatılabilir?

Kesin bir sebebi bilinmediği gibi kesin bir çözümü de yoktur. Fakat tedavisi kesin olmamakla birlikte iyileşme olasılığı da vardır. Psikolog ve psikiyatristle birlikte ilaç kullanımı önerilmektedir. Duyguları yönetmeyi öğrenmek, onları kontrol etmeyi öğrenmek hastalığın olumlu seyri için önemlidir. Bunu geliştirmek için sınırları çizmek, ilişki kurmak, eleştirel düşünmek, zamanı verimli kullanmak ve bunun gibi belirli becerileri öğrenmek gerekmektedir. Bu becerilerle birlikte beyin kimyasında dengelenmeler meydana gelir. İlaçların yanında bu beceriler hastalık seyrini olumu yönde hızlandırır. Bunun yanında alkol tüketilmemeli, uyku düzeni oturtmalı ve beslenmeye dikkat edilmelidir.

 

Bu yazı İnsanca Akademi editör ekibinden Melek Nur Yıldırım tarafından düzenlenmiştir.