DEATH NOTE ANİME ANALİZİ

DEATH NOTE ANİME ANALİZİ

Anime’nin Konusu:

Japonya da yaşayan ve başarılı bir lise öğrencisi olan LightYagami’nin,Ryuk adlı bir Şinigami tarafından insan dünyasına bırakılan Ölüm Defterini bulması sonrası gelişen olayları anlatan bir anime. Hikaye Light Yagami’nin okul penceresinden düşen Ölüm Defterini görmesiyle başlamaktadır. Defteri gören Light Yagami ilk başta defterin bulunduğu konuma gitse dahi defterin kurallarını okuduktan sonra bunun bir şaka olacağını düşünerek defteri tekrar geriye bırakır. Ancak tam defterden uzaklaşmayı kafasına koymuşken aniden durur ve içindeki meraka yenik düşerek defteri bıraktığı yerden alarak eve doğru ilerler. Eve geldikten sonra defterin hala bir şakanın parçası olduğunu düşünen Light Yagami, kendini odasına atarak defteri denemek için bir kişiyi öldürür. Yaptığı bu hareket sonrası defterin gerçekçiliğine inanan Light defteri Japonya da suçluluğu kanıtlanmış kişileri öldürmek için kullanır.

Zaman içerisinde gelişen ani ölümlerin artması ve bu kişilerin sadece kalp krizi geçirerek ölmesi Japon Polis Teşkilatı’nın dikkatini çeker ve olayı araştırmak için polisler devreye girer. Kurulan bir ekip sonrası soruşturma devam ederken Dünya da L olarak bilinen bir dedektifin olayı çözmek için el atması sonucu L ve halk tarafından Kira olarak adlandırılan Light  Yagami arasında büyük bir savaş başlar.

Kiranın Savunması:

Light Yagami, Kira olmadan önce Üniversiteye hazırlanan, toplumun ve Dünya üzerindeki diğer insanların kokuşmuşluklarından yakınan bir lise öğrencisidir. Light’ın düşüncesine göre bu defterin karşısına çıkması tamamen onun kaderi ve toplumun kötülüklerden arınması için sadece bir yoldur. Light Yagami’ye göre toplum içerisinde yaşayan suçluları öldürmek, günahsız ve suç oranının tamamen düştüğü yeni bir Dünya yaratmak için harika bir yoldur. Her ne kadar bunu yaparak bir katil olacağını bilse de Tanrısı olduğu yeni bir Dünya inşa etmek için gereken tek şey bu defter ve suçluların cezalarını canları ile ödemesidir.

L’nin Savunması:

Light Yagami’nin savunduğu görüşün tam karşısında olan ve L’nin savunduğu bu karşıt görüş işe Light’ın yaptığını tamamen canilik ve adaletin yok sayılması olarak kabul gören bir savunma türüdür. L’e göre suçlular yaptıkları suçun ağırlığına göre yargılanmalı ve yaptıklarının bedelini toplumun adaletini temsil eden mahkemelerin kararı sonucu belirlenen şekilde çekmelidirler. Bu görüşe göre Light Yagami bir katil olarak adlandırılmakta ve bir an önce yakalanması için gereken ne varsa yapılmalıdır.

Ölüm Defteri:

Anime’nin adını taşıyan ve hikayenin merkez noktasında bulunan bu defter, ismi yazılan kişiyi kırk beş saniye içerisinde öldürmeye yarayan, Japon kültürüne göre ölüm meleği olarak adlandırılan Şinigamilerin insanları öldürmek için kullandığı ruhsal varlıkların elindeki bir gücü temsil eden defterdir. Bu defterin kurallarına göre ismi yazılan kişi ölür. Normal şartlar altında bir Şinigami’ye ait olan bu defter insan Dünyasına düştükten sonra oraya ait olur ve defteri bulan kişi defterin gerçek sahibi haline gelir. Defteri kullanan kişi ise ne cennete ne de cehenneme gidememekle birlikte öldüğü zaman boşluğa gitmektedir. Son olarak defterin sahibi olan kişi ölüme yaklaştığında ismi, yanında bulunan Şinigami tarafından defterine yazılır. Bu, deftere dokunan kişi ile Şinigami arasındaki bir antlaşma olarak kabul edilebilir.

Teoriler:

Anime’nin son bulmasıyla birlikte izleyenler tarafından ortaya birçok teori atılmıştır. Ortaya atılan bir teoriye göre defteri kullanan kişi öldükten sonra reenkarnasyon yaşayarak bir Şinigami olarak tekrar doğmakta ve insan olarak yaşadığı hayatını tamamen unutmaktadır. Ancak bazı kişilerin ortaya attığı benzer teoriye göre ise kişi reenkarnasyon yaşadıktan sonra geçmişinden birkaç anıyı hatırlayabilmektedir.

Ortaya atılan bir diğer teori ise defteri kullanan ve sonrasında ölen kişilerin ruhlarının boşlukta yok olduğunu savunmaktadır. Ancak anime içerisinde geçen bazı ipuçları bu teorinin geçersiz olabileceğini düşünmemizi sağlayabilmektedir. Tabi ki ortaya bu tür teorilerin çıkması da anime’nin finalinden kaynaklıdır. İzlemenizi şevkle öneririm.

Anime Hakkındaki Şahsi Düşüncelerim:

Son olarak bu anime hakkındaki düşüncelerimi belirtmezsem, Dünya’nın en iyilerinden biri olarak sayılan Ölüm Defterine karşı kendimi eksik hissedebilirim. Bu anime insanı sıkmayan, daha çok içerisine çeken, hatta bittikten sonra dahi farklı teorileri ortaya çıkaran, Dünya’nın en iyisi denilebilecek türdeki nadir animelerden birisidir. Özellikle Kira ve L arasındaki mücadele, hikaye akışındaki dini göndermeler bu animeye çok farklı seyir zevkleri eklemiş, hatta sorguladığı toplumsal adalet duygusu insanı çok derin bir şekilde düşünmeye itmiştir.Eğer yirmişer dakikadan oluşan otuz yedi bölümlük bu hikayeyi merak ederseniz izlemenizi gönülden tavsiye ederim. Bakalım sizin tarafınız ne olacak? Kira mı? Yoksa L mi?

 

Diğer film analizlerimizi okumak için tıklayın

Benzer içerikler için İnstagram hesabımızı takip edin!

 

KAYNAKÇA

Şinigami, Vikipedi, 2021

Ölüm Defteri, Vikipedi, 2021

DeathNote, Vikipedi, 2021