Gogol – Palto Kitap Analizi – GOGOL’UN PALTOSU

Gogol – Palto Kitap Analizi Hepimiz Gogol’un Paltosundan Geliyoruz

Nikolay Gogol tarafından yazılmış bir şaheser olan Palto Rus Edebiyatı’nın kısa hikayelerinden biridir. Bu eserin Rus Edebiyatı için ne kadar önemli olduğunu bir alıntıdan anlayabiliriz: “Biz Gogol’un Paltosu’ndan geliyoruz.”. Bu alıntının kime ait olduğu henüz bilinmese de cümlenin içindeki biz Rus Edebiyatı’nı kastetmektedir ancak Gogol sadece Rus Edebiyatı için değil diğer edebiyat türleri için de oldukça önemlidir. Gogol – palto kitap analizi

Akakiy Akakiyeviç Palto’da ana karakterimiz olan sıradan bir devlet yazmanıdır. Hiç kimse onun duygularını ve düşüncelerini umursamaz ve kendisi de diğer çalışanlar için görünmez niteliktedir. Akakiy paltosunu sürekli yamattıktan sonra terzisinin artık bu paltonun dayanmayacağını ve çok eskidiğini belirtmesi üzerine kış için yeni bir palto alır. Aldığı yeni Palto oldukça şık olmasından kaynaklı onu görmezden gelen iş arkadaşları bu şıklıktan dolayı onu bir partiye davet ederler. Akakiy de yeni paltosuyla birlikte partiye gider ancak parti dönüşünde iki yabancı Akakiy’nin paltosunu çalar. Akakiy koşarak polise gider ancak polisler bunun o kadar önemli bir şey olmadığını düşünerek hiçbir şey yapmazlar.

Bu kısa hikâyede, bizim gördüğümüz aslında ana karakterin sıradan olan yaşamı ve iş hayatıdır. Akakiy’nin günleri sürekli tekrar eder. Sabah uyanır işe gider, işte hiç kimseyle konuşmadan kendi işlerini halleder ve eve geri döner. Sonraki gün yine aynı monoton hayatına devam eder.

Biraz Kafka?

Bu hikâyeyi okuyanlar bana hak vereceklerdir ki Kafka’nın Dönüşüm’ünde gördüğümüz Gregor Samsa bu hikâyede Akakiy olarak karşımıza çıkmıştır. Böyle düşünmemin sebebi Akakiy’nin hayatını bir robot olarak sürdürmesi tıpkı Gregor Samsa gibi. Hiçbir şeyi sorgulamadan yapıyor ve işi olan kağıtları kopyalarken bile hiçbir şey sormadan işine devam ediyor. Burada aslında Akakiy sadece kağıtları kopyalamıyor aynı zamanda başkalarının hayatlarını da kopyalıyor. Patronu ona başka bir iş vermek istediğinde de o işi reddediyor ve “Bana kopyalamak için kâğıt verin.” diyor.  Anlıyoruz ki kendisine ait hiçbir davranışı bile yok. Akakiy almış olduğu paltosunu giyene kadar hikâyede robot rolündedir ancak giydikten sonra değişimi başlamıştır.

Gogol – Palto Kitap Analizi

Gogol – palto kitap analizi, Hikâyenin temalarına geçecek olursak, toplumdan kendini soyutlamak ilk göze çarpan tema olur. Bunu paltosuyla ilişkilendirebiliriz. Eski paltosunu giyerken iş arkadaşları ona sürekli kötü davranıyor ve kötü sözler söylüyorlardı bu yüzden kendisini iş arkadaşlarından soyutluyordu. Ancak yeni paltosuyla işe gittiğinde iş arkadaşlarının ona karşı tutumu değişiyor ve bu yüzden Akakiy kendini onlardan biri olarak görüyor ve bir üst sınıfa geçtiğini düşünerek toplumda yeri olduğunu anlıyor. Ufak bir giysi parçasının bir insanın toplumdaki yerini ve statüsünü değiştirdiğini düşünmek günümüzde neden bu kadar kılık kıyafete dikkat edilmesi gerektiğinin cevabı olabilir mi?