2 YAŞ SENDROMU

Özellikle bu yaş döneminde çocuğu olan anne babalar, sabırlarının sınandığı anları çokça yaşamaya başlamışlardır. Çünkü bu dönem çocuklarda çok ciddi bir davranış değişimi gördükleri yaş dönemidir. Artık yetişkinlerden ve anne babadan farklı bir birey olma isteğindelerdir. Kendi bireyselliklerinin farkındalar ve bu bireyselliklerini çevresindekilere de kanıtlamak ve göstermek isterler.

O yüzden anne ve babalar bu yaş döneminde çocukların çok fazla davranış değiştirdiklerini görebilirler. Daha benmerkezci oldukları bir yaş dönemindelerdir. Henüz isteklerini ertelemeyi bildikleri bir döneminde değillerdir. Örneğin, siz bir sebeple bir şeye hayır diyorsunuz; çünkü onun için zararlı olabilir ya da orada yapılmaması gereken bir durumdur. Ama çocuğunuz o gerekçeyi bilmediği için henüz isteği konusunda diretmektedir. Kendilerini konuşarak çok rahat ifade edemedikleri bir dönemde oldukları için; genelde isteklerini, taleplerini, istemedikleri durumlarını ya da duygularını konuşarak değil; ağlayarak ya da fiziksel tepkilerle anlatmaya çalışmaktadırlar. Bu kriz anlarında sizin olabildiğince sakin kalmanız çok önemlidir. Biliyorum bunu söylemesi kolay, uygulaması zor ama çok basit durumlarda bile o restleşirken sizin de onunla restleşmeniz bu durumu krize dönüştürebilir.

Peki bu tür durumlarda ne yapabilirsiniz?

Örnek verecek olursak, dışarıya çıkmanız gerekiyor. Hava soğuk artık montları giymeniz gerek ve montu giymeden çocuğunuzu dışarıya çıkarmanız mümkün değil. Ancak siz, çocuğunuzun ceket giymesi konusunu direttikçe o da ısrarla ağlıyor kendini yerlere atıyor ve bir türlü evden çıkamıyorsunuz. Bu tür durumlarda kriz ortamını yaratmadan önce kıyafetiyle ilgili ona seçenekler sunabilirsiniz. “Hadi gel önce benim giyeceğim kazağı belirleyelim” diyerek önüne üç tane seçenek koyun. “Hangisini giysem sence bugün dışarıda üşümem?” ya da “Hangisini beğendin?” diyerek size bir kazak seçmesini isteyin ve onun seçtiğini giyin. Sonra onun dolabına gidin o gün giyilebilecek 2 ya da 3 mont çeşidini sunun.  “Bugün sen hangi montunu giymek istersin? Çiçekli montunu mu kırmızı montunu mu? Sen karar ver.” diyerek kararı ve kontrolü çocuğunuza verebilirsiniz. Bunu hissettirdiğiniz zaman o tepkileri yumuşayacaktır ve kendisi seçtiği için bir tane mont beğenerek giyecek ve sizin evden çıktınız çok daha kolay olacaktır.

2 Yaş Döneminde Beslenme

2 yaş döneminde beslenme konusu da biraz zorlayıcı olabiliyor. Zaten 1 yaş sonrasında artık çocuklar etrafı keşfetmeye, yeni şeylerle ilgilenmeye doğru yönelirler ve beslenme biraz ikinci planda kalabiliyor. Artık onu oturup bir yerde beslemekte zorlayıcıdır. Çünkü 10-15 dakika bile aynı yerde aynı pozisyonda kalmak onlar için çok zordur.  Sürekli gezerler ve farklı şeylerle ilgilenmek isterler. Bu yaş döneminde aslında anneler şunu çok fazla söylerler, “Ben ona çok fazla eğitici oyuncaklar ve kitaplar aldım ama hiçbiriyle oynamıyor kumanda ile oynuyor ya da çekmeceleri karıştırıyor.” Bu durum, anneleri kaygılandırabilen ancak aslında çok doğal ve olması gereken bir durumdur. Ona keşfetme alanı sağlamanız çok önemlidir.

Bu yaşlarda taklitleri de çok fazla görürsünüz sizin yaptıklarınızı taklit ettikleri gibi sizin yediklerinizi de taklit ederler. Bu yaş döneminde özellikle o yemek yerken yanında iştahla yemek yemeniz çok önemlidir. Emin olun tadına bakmayı reddettiği yemekleri bile ilgi gösterecek ve tatmaya başlayacaktır.

Merak ve Keşif Dönemi

Bu dönem merak ve keşif dönemi diyebiliriz. Bu dönemde dışarıda birlikte vakit geçiriyor olmanız onun için de çok faydalı olacaktır. Çünkü evde sıkılmaya başladıkları dönemdir. Tüm gün onları evde oyalamak biraz zordur. Dışarısı hem onun keşfetmek için öğrenebileceği çok fazla şey barındıran bir yer olduğu için hem açık havada olmak onun için çok sağlıklı olacağı için iyi olacaktır.

Bu yaş döneminde çocuklar, bireyselliklerini ebeveynlerine göstermeye ve kabul ettirmeye çalışırlar. Aslında bu özgüven gelişimi için de çok önemli bir süreçtir. Burada bazı konularda kararı ona vermek, onun da fikrini almak onun için çok değerli olacaktır. Örneğin eve bir şey alınacak, “Hangisini beğendin, hangisini alalım?” diye sorabilirsiniz. Bu alınacak eşya kendi kişisel eşyası da olabilir, mutlaka fikrini almaya çalışın, “Hangisini beğendiysen onu alalım.” diyebilirsiniz. Bu hem o eşyaya çok daha sıcak yaklaşmasını sağlayacaktır hem de “Bak, ben senin kararını önemsiyorum, senin fikrin benim için çok değerli” hissini verebiliriz. Bu tarz cümleleri duymaya çok ihtiyaçları olur ve özgüven gelişimi anlamında da oldukça faydalı olmaktadır.

2 yaş dönemini sendromsuz bir şekilde geçirmeniz ümidiyle…