ÇOCUĞUNUZ SÜREKLİ AĞLIYORSA NE YAPMALISINIZ?

ÇOCUĞUNUZ SÜREKLİ AĞLIYORSA NE YAPMALISINIZ?

Çocuğunuz sürekli ağlıyorsa öncelikle yalnız olmadığınızı bilin ve rahatlayın. Bu durumda olan çok ebeveyn var. Çocuklarımız bizlerle ilk iletişimlerini ağlayarak kurarlar ve bunu doğdukları andan itibaren çok da iyi başarılar. Tabii ki çocuklarımızın yaşları ilerlediğinde ve sözlü iletişim kurma çağına geldiklerinde onların; ağlamak yerine konuşarak iletişim kurmalarını bekleriz. Ancak her çocuk bu alışkanlığı hızlıca kazanamaz.

Çocuğunuz İle Sözlü İletişim

Öncelikle çocuğunuzu sözlü iletişime geçme konusunda teşvik etmeniz gerekmektedir. Bunu yapmanın yolu da çocuğunuza doğru ve kaliteli bir iletişime geçmenizle sağlanabilir. Örneğin onunla sohbet etmeniz, onunla kaliteli iletişime geçmeniz, ona gün içinde yaptıklarını sormanız onun sizinle sözlü iletişime geçme isteğini arttıracaktır. Gün içinde çocuğunuzun bakımında görev alan herkes çocukla sağlıklı ve doğru şekilde kaliteli iletişim kurar hale gelmelidir.

İstediklerini anlatamayan ve anlattıkları dinlenmeyen çocuklar, ağlayarak dikkatlerin üzerine çektiklerinin farkındalardır. Bu durumu ihtiyaçları duydukları her an kullanabilirler.
Aynı şekilde kriz hali yaşadığınızda çocuğunuza sakin ve güven verici bir tavırla; mutlaka çocuğunuzun gözü hizasına gelerek konuşmanız gerekir. Ona, ağladığı zaman “Ne istediğini anlamıyorum, biraz sakinleşip bana ne istediğini anlatabilirsen sana yardımcı olabilirim” diyerek; gerginlik düzeyini düşürebilirsiniz. İlk denemelerde başarılı olamayabilirsiniz, bu durumda çocuğunuza fiziken yakın durun ama onunla bir süre iletişimi kesin. Çocuğunuza sakinleşmesi için zaman tanıyın “Sakinleştiğini düşündüğün zaman konuşmak ister misin?” diyerek yeni bir kapı açın.

Tercihlerine Saygı Duyarak İletişim Kurun

Bunların dışında 3 yaş ve sonrası dönemde çocuklar kendi özel alanlarını keşfetmeye başlarlar. Çocukların özel alanlarında kendi isteklerine göre karar vermek istemesi son derece sağlıklı bir gelişim göstergesidir. Örneğin kıyafet seçimi, yemek tercihi gibi alanlarda çocuğun fikrinin alınması krizi başından önler. Örneğin sarı toka takmak isteyen çocuğunuza sırf siz istiyorsunuz diye ya da kıyafetin rengini daha uygun diye ona mor toka takma konusunda ısrar etmeyin, çocuğunuzun tercihlerine saygı duyun.

Ağlayarak istediğini yaptırma davranışını değiştirmek istiyorsanız mutlaka sabırlı davranmanız gerektiğini unutmayınız. “Komşular rahatsız olur,” “Sokakta rezil oluyoruz.” gibi kaygılarla çocuğunuzun ağlamayı bırakmasını sağlamayın. Bu tarz cümleler çocuk için önemli olmadığı için sizin söylediklerinizi dinlemeyebilir. Çocuğunuza onun anlayacağı şekilde cümleler kurarak iletişime geçmeniz de yarar olacaktır.

Ağlayan ama neden ağladığını bilen çocuklar yetiştirmek ümidiyle…