HAYVAN ZEKASI

Hayvanlarla ilişki içinde olan pek çok insan şunu düşünmüştür. “Hayvanlar ne düşünüyor?” Bu yazımızda hayvanların zekası ve düşünce sistemleri üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarından bahsedeceğiz.

İnsanlarda 18 ay civarında gelişen kendilik bilinci diye adlandırılan, kişinin aynada kendi yansımasına baktırılması ve yansımadakinin kendi olduğunu anlamasıdır. Bunu da araştırmacılar tarafından kişinin yüzünün bir bölgesine boya sürmesi ve kişinin aynadan bu durumu görüp kendi bedeninde olduğunu algılayıp silmesi şeklinde sonuçlanır. Şempanze türlerinde de sıklıkla böyle sonuç alındığı ortaya konmuştur. Zeka göstergesi olarak ilk araştırılan dil becerisi oldu. Hayvanların kendilerine dair oluşturdukları dilleri olduğu ortaya kondu. Örneğin arılar dans ederek, balinalar bağırarak, maymunlar ise el hareketleri ve sesleriyle iletişim kurduğu anlaşıldı. Acaba hayvanlar da insanların kullandığı dili öğrenebilir miydi? Yapılan araştırmalar bunun cevabının hem evet hem hayır olduğunu gösteriyor.

Evet çünkü tıpkı insanların kullandığı dillerini kullanarak konuşabiliyorlar. Aynı zamanda hayır çünkü bunlar gerçek konuşmadan çok ödül ve cezayla öğretilmiş tekrarlama niteliğinde oluyor. Zekanın en belirgin özelliklerinden birisi de şudur ki, bir engel olduğunda istenilen hedefe ulaşmak için bu engeli ortadan kaldırıp kaldırmayacağıdır. Hayvanların bazıları bir sorunla karşılaştıklarında bunu çözmek için araç kullanabiliyorlar. İnsanları bu kısımda ayıran nokta ise geçmişten ders alıp geleceğe dair planlamalar kurabilmeleridir. Aynı zamanda insanlar sadece kendileri için değil türleri, kültürleri için de planlar kurabilmeleridir.

HAYVANLARDA HAFIZA

Hafıza olarak ise insanlardan çok daha iyi durumda olanlar var. Amerika’da yaşayan göknar kargası 6 bin noktaya yaklaşık 30 bin tohum saklayıp, üzerinden aylar geçtiğinde bile bu tohumları bulabildikleri ortaya çıktı. Oysa insanların bir çoğu arabalarını park ettikleri yeri bile hafızalarında tutamıyorlar. Hayvanların da kültürleri olduğunu ve sonraki nesillerine bu kültürü öğrettiklerini söylemek yanlış olmaz. Genetik olarak birbirleriyle ilişki 3 ayrı şempanze grubu aynı yerel cevizi açmak için 3 farklı araç kullanmakta ve bu nesiller arası böyle aktarılmaktadır.

HAYVANLARDA DUYULAR

Duyularda ise durum iyice farklılaşıyor. İnsanlardan duyuları kat kat daha aktif olan hayvanlar var. Örneğin somonlar, dünyanın manyetik alanını hissedip, bunu bir pusula gibi kullandığı ortaya çıkmıştır. Bu açıdan bakıldığında ise hayvanların da insanlara kıyasla daha iyi olduğu pek çok alan bulunmaktadır. Üstelik zeka seviyesini anlamak için kullandığımız tekniklerin bazıları da rasyonel değil. Kendi yapabildiğimiz durumları hayvanların yapıp yapamayacağını ve buna göre zeki ya da değil demek çok mantıklı olmasa gerek. Hayvanların sahip oldukları, yetenekleri üzerinden deneyler yapılması ve çok daha işlevsel olacaktır. Örneğin bir filin, bir meyveye ulaşmak için çubuk kullanmıyor olması onun zeki olmadığı anlamına gelmez. En kuvvetli duyu organını kapatmak istemediği anlamına gelir. Onun yerine kutu verildiğinde, üzerine çıkıp meyveye ulaşmıştır.

Varlığımızı doğayla bağlantılandırdığımız, doğayla var olduğumuz nice günlere!

 

Diğer psikoloji yazılarımız; www.insancaakademi.com/category/psikoloji/

 

Benzer içerikler için İnstagram sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!