OKUL HAZIRLIK SÜRECİ NASIL OLMALIDIR?

OKULA HAZIRLIK SÜRECİ NASIL OLMALIDIR?

“Okul öncesine verilen emek, mutlu yarınlar demek…”

  • Çocuğum beni bırakıp okula başlayabilecek mi?
  • Okula başladığında kaygılanacak mı?
  • Diğer arkadaşlarından çekinecek mi?
  • Ders boyunca ağlayacak mı?

Bu tarz endişeleri olan aileler elbette ki vardır. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu endişeleri çocuğunuz sünger gibi çeker ve kendisi de artık okulla ilgili endişelenmeye başlar. O yüzden çocuğunuzu okula alıştırmada ilk adım olarak kendinizdeki endişeyi ortadan kaldırmak olmalıdır.

Çocuğunuzu okula alıştırmayı doğru zamanda yapmak son derece önemlidir. Bu doğru zaman çocuğun evdeki oyuncaklarından bıktığı zaman olabiliyor. Ayrıca arkadaşları çocuğunuzla görüştüğü zamanlarda okullarından bahsetmesine, yaptığı etkinlikleri göstermelerine fırsat verebilirsiniz.

 Okul Hazırlığında Neler Yapılmalıdır?

  • Psikolojik olarak hazırlıklı olmalıdır: Daha okul açılmadan yapılması gereken şey, çocuğa büyüdüğünün ve yakında okula başlayacağının söylenmesidir.
  • Okulun yeni şeyler öğrenebileceği bir yer olduğunu bilmesi önemlidir: Okula alıştırma sürecindeki ön hazırlıklardan birisi de okulda şarkı söyleme eğlenceleri, masal dinleme ve anlatma becerileri, yap-boz ve resim yapma aktiviteleri, arabalarla oynama gibi etkinlikleri bulacağını anlatmaktır.
  • Okulda yapacakları oyunlar detaylı anlatılmalıdır: “Öğretmeninle ve arkadaşlarınla oyunlar oynayacaksın.”, “Bahçeye çıkacaksın orada diğer arkadaşlarınla da oyunlar oynayacaksın.”, “Arkadaşlarınla okulun bahçesinde yemek yiyeceksin” ve “Arkadaşlarınla dinleneceksin, kitap okuyacaksın” “Arkadaşlarına rüyalarını, hafta sonu gittiğin yerleri, güzel anılarını anlatacaksın.” gibi sözler onu rahatlatacaktır.
  • Okulda sizinle birlikte olamayacağını mutlaka söylemelisiniz: Çocuk, onunla birlikte sınıfta kalamayacağınızı okula gitmeden önce bilmesi gerekmektedir. Çocuğunuza, “Ben seni okula götürürken hep yanında olacağım”, “Bir süre yanında kalabilirim.”, “Diğer arkadaşlarının anne-babaları evlerine gittiği zaman bende gideceğim.” “Öğlen veya akşam seni almaya ben geleceğim.” gibi sözler söylemek çocuğunuza güven verecek ve okula karşı olan korkusunu azaltacaktır.
  • Okulda bazı arkadaşlarının ağlayacağını anlatmalısınız: Ailesinden ayrılmakta zorluk çeken çocukların bazen ağlayabileceği anlatılmalıdır. “Onlar galiba annelerinin okul bitiminde onları almaya geleceklerini unuttular” şeklinde cümlelerle anlamasını sağlamalısınız.
  • Çocuğun gideceği anaokulu önceden ziyaret etmelisiniz: Anaokuluna önceden gitmeniz hem orda korkulacak bir şey olmadığını görmesi açısından iyi olacaktır hem de sınıfına ve okuluna güvendiği aile bireyiyle gezmesi ona güven verecektir.
  • Okuldan sonra çocuğunuzun anlatacaklarını sabırsızlıkla beklediğinizi belirtmelisiniz: Çocuğunuza okulda geçirdiği günü size anlatmasını heyecanla bekleyeceğinizi belirtin. Okuldan onu aldığınız zaman göz teması kurarak, onu can kulağıyla dinlemeniz çocuğunuza heyecan verecektir. Zamanla size anlatacak çok şeyi olsun diye okulda farklı aktiviteler yapmaya başlayacaktır.

    Okula Hazırlıkta Neler Yapılmamalıdır?

  • Endişeli ve gergin olmayın. Çocuk bunu derinden hisseder. Mümkün olduğunca rahat olmaya çalışın. Siz rahat oldukça çocuğunuz da rahat olacaktır.
  • Çocuğa “Görüşmek üzere”, “ben gidiyorum” vb. açıklamalar yapmayın. Sınıfa bırakıp dışarıda beklediğinizi söyleyerek sınıftan ayrılabilirsiniz. Sonra da sessizce görünmeden gidebilirsiniz.
  • Çocuklar, onları bıraktığınızda ağlayıp bağırabiliyor. Bu durumda onu sakinleştirmelisiniz. “Ben sınıfın dışında seni bekliyor olacağım”, “Oyun oynarken seni görüyor olacağım.” gibi cümleler kullanabilirsiniz. Onu sakinleştirdikten sonra çocuğunuzu artık öğretmenine teslim etmelisiniz. Gerisine anne-baba olarak çok karışmamak en doğrusudur.
  • Çocuğunuz okula gitmek istemediği zaman onu okul ile korkutmayın. Eğer korkutursanız çocuğunuzun öğrenmeye, bilgi edinmeye, okula gitmeye karşı büyük bir korkusu oluşacaktır. Ve ileride öğrenmek ile ilgili sorunlar yaşayacaktır. Bu nedenle okuldan korkutmak yerine inatlaşmadan arkadaşlarla zaman geçireceğini; istediği oyuncaklara orada ulaşabileceğini anlatmak daha doğru olacaktır. Çocuğunuzla inatlaşmak yerine sadece çocuğunuzun isyanı duyun, onu anlayın ancak hayatınıza devam edin kısacası bu süreci normalleştirin. Çünkü onun için yepyeni bir süreç başlıyor ve bilmediği bir alana girecek. Belki de hayatında ilk defa bu kadar kalabalık bir ortamda kendini yalnız hissedecek. Bu nedenle çocuğun da okula güvenli alışkanlık kazanabilmesi için bu korkusunu adım adım azaltmak gerekmektedir. Bu süreçte çocuğunuzu anlamanız ona yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun okul hayatının başlangıcının güzel olması ümidiyle…

 

Uzm. Çocuk Gelişimci

Elif Almiray OKUTAN