Kitaba Başlamadan

Sigismund Schlomo Freud, 1856 yılının 6 Mayıs günü Freiberg şehrinde, Amalia ve Jakob’un çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Freud, psikoloji denildiğinde hepimizin aklına gelen ilk isimdir. Öne sürdüğü fikirleri ve kuramları uzun yıllar boyunca tartışılmıştır. Buna rağmen psikoloji ilminin en önde gelen ve en saygın isimlerinin başında yer almaktadır. Hepimiz bir yerlerden duyduğumuz bu önemli şahsiyeti bazen internette karşılaştığımız yazılardan, bazen ise ders kitaplarından okuyup anlamaya çabalıyoruz. Böylelikle hakkında fikir sahibi olmaya çalışıyoruz. Bu süregelen merak ve araştırmalarımız neticesinde hepimiz bir kitabını bulup elimize alıyor ve okumaya çalışıyoruz. Kitapları elimize aldıktan sonra psikoloji ilmiyle haşır neşir olan kişiler bile okumakta güçlük çekiyor, yarım bırakıyor veyahut ne yazdığını doğru düzgün anlayamadan sözcüklere bakıp sayfaları çeviriyor. Pek tabi anlayanlarımız da oluyor ama genel çoğunluğun okuma denemelerinin yarım kaldığı kanaatindeyim. Öğrenme çabalarımız en sonunda bizleri bu önemli şahsiyetin hayatını kaleme almış kişilere kadar götürüyor. Şipşak Freud isimli bu kitap ise bu anlama çabamıza ışık tutar nitelikte.

Şipşak Freud Hakkında

Yazar Christfried Tögel, klinik psikoloji ve felsefe üzerinde eğitim almıştır. Aynı zamanda rüya analizi ve psikanaliz üzerine çalışmalar yapmıştır. Viyana’daki Sigmund Freud Arşivi’nin toplanması ve düzenlenmesinde süpervizör olarak çalışmıştır. Tögel, Freud hakkında birçok çalışma yapmıştır. Freud ile bu kadar haşır neşir olan yazarımız kitabında; Freud’un hayatı, eserleri, çalışmaları, fikirleri ve birçok konuda akıcı bir biçimde bilgiler sunmuştur. Kitapta rüyalar, cinsellik, nevroz, din, toplum gibi Freud’un yazılarında konu aldığı birçok konuya dair düşüncelerine değinmiştir. Ve Freud’un bu konuları içeren kitapları hakkında açıklayıcı, kısa kısa yazılar yazmıştır. Böylelikle bu konular ve kitapların hepsi hakkında bilgi edinmemizi sağlamaktadır. Bu eserde, Freud’un yaşantısı ve çalışmalarının kronolojik bir çizelgesi de bulunmaktadır. Bu sayede bu önemli kişinin, hayatının neresinde hangi çalışmayı ne zaman yaptığını kolayca görmüş olmaktayız. Kitap sadece, Freud’un yazıları, fikirleri, kitapları hakkında bilgiler içermemektedir. Aynı zamanda kitapta Freud’un otobiyografik birtakım yazılarını, alışkanlık ve hobilerini de görebilmekteyiz. Bunların yanı sıra kitap, Freud’un en bilinen altı vakasına da değinmiştir. Ayrıca kitapta Freud’un bazı mektuplarına da yer verilmiştir. Bu mektupların içerisinde hepimizin çok yakından bildiği kişiler de var. Carl Gustav Jung, Stefan Zweig, Thomas Mann, Albert Einstein bu kişilerden birkaçı.

Son Yolculuk

1939 yılının 23 Eylül’ünde, kanser hastası olan Freud, bu hastalıktan kurtulamayacağını öğrendiğinde son çareyi ebedi uyku olarak düşünmüştür. Ve o gün yüksek dozda morfin enjekte ettirir bedenine, yine o gün komaya girer ve hayatını kaybeder. Taziye konuşmasını ise mezarı başında Stefan Zweig yapar ve onu son yolculuğuna uğurlarlar. Bu kitap bu öncü ve büyük şahsiyeti anlama çabamıza bir nebze olsun katkıda bulunması amacıyla yazılmıştır. Ancak Freud’a dair öğrenmemiz gerekenleri elbette bu kitap tamamıyla kazandıramayacaktır. Ama onu bir nebze olsun anlamaya ve daha fazla okuyup öğrenme isteğine vesile olması dileğiyle.

 

Daha fazlası için instagram sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.