TELEVİZYON TOPLUMU VE SOSYAL MEDYA

Televizyon, 1925’li senelerde icat edilen ve zaman içerisinde insanların bir organı haline gelen cihazdır. Bu cihazın icadı ile birlikte insanlar evlerinde vakit geçirebilecek, boş vakitlerini değerlendirebilecek, televizyonun içerisinde barındırdığı dizi, film, tiyatro gibi öğelere kolaylıkla ulaşabilecek bir hale gelmiştir. İnsanlar önceden evlerinde sohbet ederken şimdi bu cihazın ortaya çıkması ve neredeyse her eve girmesiyle birlikte toplumsal sosyalleşme ağır bir darbe almıştır. Her ne kadar günümüzde insanlar arası sohbet devam etse de eskiye nazaran sosyalleşme dijital ortama kaymış ve yüz yüze sohbet yerine ilerleyen teknoloji ile sosyal medyadaki insan sayısı giderek aktifleşmiştir.

Toplumun Ahlak Yapısını Bozan İcat: Televizyon

Televizyonun toplum tarafından sıklıkla kullanılmaya başlaması ve her eve girmesi sonucu insanların tüketebileceği ve keyifli vakit geçirmesini sağlamak için üretilen diziler ve filmler ortaya çıkmıştır. Bu diziler sonucu insanlar yaşayamadığı ancak hayal ettiği hayatı televizyondan görmüş ve kısa bir süreliğine de olsa istediği hayali televizyondan gördüğü kadarıyla yaşama şansı yakalayabilmiştir.

Günümüze kadar gelen televizyon ve film sektöründe çıkan birçok film ve oynatılan birçok dizinin ardından bazı kurumlarca televizyonun içerisinde barındırdığı içeriklerin toplumun ahlakını bozduğu öne sürülmüştür. Bu öne sürülen fikri her ne kadar savunmasam da yine bazı kurumlarca televizyonun içeriklerine kısıtlamalar getirilmiştir.

Halbuki televizyon toplum içerisinde yaşayan insanları dizi karakterlerine özendirmek yerine onlara hayallerini geçerli bir süre içerisinde yaşamayı vaat etmiştir. Bu tür özendirici vakaların artma sebebi ise televizyonda yetişkinlere özel üretilen içeriklerin, yetişkinler yerine çocuklar tarafından izlenmesidir. Bu durum göz önüne alındığında toplumun en temel parçacığı olarak kabul gören aile içerisindeki disiplinsizliği ve kuralsızlığı en net şekilde göstermektedir. Sonuç olarak televizyonun kullanım amacı topluma hayallerini satmaktır. Yapılan bazı yanlışlar sonucu televizyon amacından sapmış ve bambaşka bir hal almıştır.

 

Sosyal Medya:

Sosyal medya, teknolojinin gelişmesi, insanların sosyal ihtiyaçlarının dijital platformlar ile giderilmesi sayesinde şu an ki neslin elinden düşmeyen telefonların içerisinde barındırdığı uygulamalar sayesinde kolaylıkla erişim sağlanabilen ve sohbet alanları sayesinde kolayca farklı kişilerle iletişim kurmayı sağlayan bir tür gelişmiş bir teknoloji öğesidir. Günümüz toplumunda ciddi anlamda kullanılan ve bazen adalet için çalkalanan ancak yeri geldiği zaman boş mesajların bir arada olduğu, insanların tanımadığı kişiler hakkında yorum yaptığı, hatta bazen sınırı geçip hakaret ettiği bir platform haline gelen, kontrolsüzce kullanıldığı taktirde kötü sonuçlara sebebiyet veren bir hale gelmiştir.

Elimizin altında olan bu sosyal platformlar, bilinçli insanların var olduğu kadar bilinçsiz ve kendini geliştirmemiş, insanların başarılarını baltalamak için uğraşan, bencil, kıskanç ve kibir dolu insanların da bir araya geldiği bir platformdur. Bu platformlar bazen toplum için yararlı olsa da farklı kişilerin kullanım amaçları yüzünden toplum için kötü bir sonuçta doğurabilir.

Sosyal medya, yanlış olduğu belli bir konuda insanların seslerini duyurmasına sebebiyet verebilirken, bazen de bir sanatçı ve yahut toplum içerisinde sevilen hatta seveni olduğu kadar sevmeyeni de olan başarılı insanlara karşı yazılan tahrik edici, kırıcı, üzücü yorumlar sonucu kişilerin moralini de bozabilmektedir. Öyle ki son zamanlarda fazlasıyla karşımıza çıkan tahrik edici mesajların artmasıyla da sosyal medyanın neredeyse çoğunluğunun bilinçsizce ve kullanılan bu teknolojinin değerini henüz kavrayamamış, her konuda konuşma hakkını kendinde görebilen türde insanlara ev sahipliği yaptığını da ön görebiliriz.

 

Diğer psikoloji yazılarımız; www.insancaakademi.com/category/psikoloji/

 

Benzer içerikler için İnstagram sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!