Mindfulness
Mindfulness

Mindfulness Meditasyon ve Faydaları 

Mindfulness meditasyon… İyi hoş da nedir bu mindfulness? Önce ona bir bakalım. Mindfulness, farkında olma halidir. Sözlük anlamına baktığımızda bu kelimeyi tam olarak karşılayan Türkçe sözcük farkındalıktır. Yine de çok yeni ve popüler bir kavram olduğundan henüz kendine tam bir yer bulamamıştır.

 

Tam Olarak Neyi Fark Edeceğiz?

Mindfulness meditasyona geçmeden önce farkında olma halinin neleri kapsayabileceğine kısaca bir değinmeliyiz. İşe her detayı fark etmekle başlayabiliriz. Otomatiğe bağlayıp sürdürdüğümüz yaşantılarımızda attığımız her sıradan adıma farkındalıkla canlılık kazandırabiliriz. Farkındalık beş duyu aracılığıyla gerçekleşir. Tek bir duyu kullanılabileceği gibi duyuların beşinin de farkında olma haline katıldığı durumlar olacaktır. Yemek yerken, su içerken, düşünürken, konuşurken, hareket ederken ya da öylece otururken fark edebiliriz.

 

Peki Ya Mindfulness Ne İşe Yarar? 

Mindfulness’ın faydaları saymakla bitmez. Kısa vadede fark yarattığı gözlemlenmekle birlikte uzun vadede de çeşitli yararları bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda bilimsel araştırmaların da ilgisini çeken bu alan; nefesten beyindeki sinirlere kadar insana dair pek çok detayı olumlu anlamda etkileyip dönüştürmeye devam etmektedir.

 

Gelelim Mindfulness Meditasyona… 

Mindfulness meditasyonu araştırırken farkındalık meditasyonu, nefes farkındalığı meditasyonu gibi kavramlarla da karşılaşabiliriz. İsmen farklı olmaları, yöntemlerin değişiklik göstermesi sizi yanıltmasın. Temelde hepsinin işleyişi ve dikkat çekmek istediği nokta aynıdır: Farkındalık.

Mindfulness meditasyonu diğer meditasyonlardan ayıran en temel özellik; dikkatin uyanık ve şimdiki anda olmasıdır. Mindfulness meditasyon pratikleri; omurga dik, rahat bir oturuşta yapılmaktadır. Zihin uyanık ve bulunduğu anın farkındadır.

Mindfulness meditasyonun haricinde farkındalığı deneyimleyebileceğiniz başka pratikler de bulunmaktadır. Mindfulness egzersizleri yaşamın her anında ve alanında uygulayabileceğiniz kadar çeşitlidir.

Kişisel Bir Mindfulness Meditasyon Deneyimi 

Her biri, kişiye birbirinden farklı deneyimler sunan yoga ve meditasyon ekollerinin kişisel pratiklerimdeki yansımalarından kısaca bahsetmek istiyorum. Dolayısıyla niyetim; yoga ve meditasyon pratiklerinin genellenemeyecek kadar çeşitli ve insan canlısının da bir o kadar değişken olabileceğini bir kez daha hatırlatmak.

Yoganın pek çok ekolünü merak edip denemiş biri olarak şunu söylemeliyim ki; meditasyon ile daha içli dışlı olmamı sağlayan ekol açık ara farkla Kundalini Yoga ve Meditasyon oldu. Kundalini yoga için farkındalık yogası da deniyor. Duygunun yoğun olduğu bu deneyim, hareketleri pratiklerin içine set halinde dahil ediyor, mudraları (el duruşu) ve mantraları (sesleri) yoğun olarak kullanıyor.

Mindfulness meditasyon pratikleri ise bundan biraz farklı. Kişiyi pratiğe dahil etse bile gözlemci olmasına yardımcı oluyor. Bu meditasyonu deneyimlemek isteyenler, kendini bu alanda geliştirmek isteyenler için çok faydalı olacağını düşündüğüm eğitimleri ve içerikleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Mindfulness Eğitimi Nasıl Alınır? 

Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitmenliği derslerinde meditasyona dair detaylı kazanımlar yer almakta. Bununla birlikte eğitmen olmak öğrenci kalmayı ve kendini sürekli geliştirmeyi de beraberinde getiriyor. Bunun dışında yoga ve meditasyonla ilgilenen fakat uzmanlaşma eğitimi almayan ya da eğitmen olmayan kişiler de bu meditasyonu merak ediyor ve bu alanda uzmanlaşmak istiyor. Üstelik ilgilenenlerin sayısı dünyanın dört bir yanından olacak şekilde gün geçtikçe artıyor. Haliyle bize geniş kapsamlı, herkese hitap eden, online bir eğitim gerekiyor.

Mindfulness eğitimi deyince ülkemizi yıllar önce yoga ile tanıştıran sevgili Zeynep Aksoy’u anmakta fayda var. Zeynep Aksoy Reset Youtube kanalı üzerinden herkese açık pratiklerle yoga, meditasyon ve bilgiler paylaşmakta. Sırf Youtube videolarındaki içeriklerle bile insanın ufkunu genişletecek paylaşımlar yapan Zeynep Aksoy ile daha derin bir maratona katılmak isterseniz kendi web sitesi üzerinden kayıt olabileceğiniz eğitimler ve canlı dersler de sunuyor.

Ben son yıllarda mindfulness ve meditasyona dair pratiklerimi Zeynep Aksoy ve eşi David Cornwell’dan aldığım eğitimlerle destekliyorum. İlgilenen herkese de onları tavsiye ediyorum.

 

David Cornwell Kimdir? 

Zeynep Aksoy’un eşi olarak tanıdığım David Cornwell eğitimini İngiltere’de Mindfulness temelli psikoterapi alanında tamamlamış terapist ve eğitmendir. Hatta neredeyse yirmi yıldır meditasyon eğitmenliği yapmaktadır. Zeynep Aksoy Reset adresinde yine online ve bağış usulü olan David ile Mindfulness Eğitimi, meditasyona dahil olabileceğiniz en kapsamlı yolculuklardan biridir. Ancak bu eğitim de tıpkı Zeynep Aksoy ile 200 saatlik uzmanlaşma programı gibi yılda bir kez açılmaktadır.

Programların kayıtlarını kaçırırsanız üzülmeyin, bültene üye olun ve tüm gelişmelerden haberdar olun. Hatta program başlayana kadar Zeynep Aksoy Reset Youtube hesabından pratiklere başlayabilirsiniz.

Son olarak siz de hayatınızı dönüştürmeye niyetliyseniz ve farkındalığınızı arttırmaya yönelik pratiklerin arayışı içindeyseniz; ‘şimdi’ başlamak için en şahane zaman. Bundan böyle araştırmaya, okumaya, pratik etmeye devam edin. 2022 yılında farkındalık, deneyim ve hareket sizinle olsun.