Discovering science, Open book revealing the solar system.Some elements were used from www.NASA.gov

Gezegen İsimleri Nereden Geliyor?

Güneş sisteminde bulunan gezegen ve uydularının isimlerinin mitolojik karakterlerden esinlenerek verildiği birçok kişi tarafından kabul görür.

Teleskop icat edilmeden önce bilinen beş gezegen olan Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’e ve daha sonra keşfedilen gezegenlerden biri olan Neptün’e de Roma tanrılarının isimleri verilmiştir.

 

Merkür

Merkür, en küçük ve Güneş’e en yakın gezegendir. Güneş sisteminin ilk gezegeni olduğu için fizik yasalarına da dayanarak Güneş etrafındaki bir turunu diğer gezegenlere göre daha kısa sürede tamamlar. Yaklaşık 88 Dünya gününe denk gelir. Merkür gezegeni kendi yörüngesinde saatte 173.300 km hızla ilerler. Bu hız Dünya’nın yörüngesindeki ilerleme hızından 1.6 kat daha fazladır. Bundan dolayı adını Roma Tanrısı Merkür’den aldığı düşünülür. Roma mitolojisinde Merkür Tanrısı diğer tanrılara kıyasla daha kurnaz ve daha hızlı olarak kabul görür. Merkür aynı zamanda para, seyahat ve hırsızlık tanrısı olarak da biliniyor. Merkür’ün milattan önce 3000’li yıllarda Sümerler tarafıından gözlemlendiği düşünülüyor.

 

Venüs

Güneş’e uzaklık bakımından ikinci sırada sıcaklık bakımından birinci sıradadır. Güneş’e Merkür’den daha uzak olmasına rağmen Merkür’den daha sıcak olma sebebi gelen güneş ışınlarının dışarı çıkmasına izin vermeyen atmosferinin olmasıdır. Güneş sisteminde yer alan bu gezegen gökyüzünde yıldız gibi parlaması dolayısıyla ismini aşk ve güzellik Tanrıçası Venüs’ten alır. Yunan mitolojisindeki adı Afrodittir.

 

Dünya

Güneş’e en yakın üçüncü gezegen. Şu an için üzerinde yaşamın mümkün olduğu bilinen tek gezegendir. Bilinenlere göre 4,5 milyar yıldan daha önce oluşmuştur. İsmini Yunan veya Roma mitolojisinden almayan tek gezegendir. Dünya kelimesi Arapça’dan Türkçe’ye geçmiştir. Arapça’daki anlamı ise ölümden sonraki hayattır. İngilizce’deki “earth” kelimesi aynı zamanda toprak anlamına gelmektedir. Toprak Ana olarak Türkçe’ye geçen kalıbın buradan geldiği düşünülmektedir. Kısacası bir karışıklık vardır bu da her dilde farklı adlandırmaya sebep olmuştur.

 

Mars

Güneş sisteminde dördüncü sıradaki gezegendir. Yüzeyindeki yoğun demir oksitten ötürü kızıl renginde olduğu için kızıl gezegen olarak da adlandırılır. Kırmızı rengiyle kanı anımsatmasından dolayı ismini Roma mitolojisindeki Savaş Tanrısı’ndan almıştır.

 

Jüpiter

Güneş sisteminde beşinci sıradadır. En büyük gezegen olma özelliği taşır. Bu sebepten dolayı adını Yunan mitolojisindeki en güçlü tanrı Zeus’la denk olan Roma mitolojisindeki Jüpiter’den almıştır.

 

Satürn

Güneş sisteminde altıncı sırada olan gezegen Jüpiter’den sonra en büyük ikinci gezegendir. Satürn Roma mitolojisinde Tarım Tanrısı olarak anılır. Ve Jüpiter’in babasıdır. Satürn diğer tanrılar gibi gökyüzünde değil yeryüzünde yaşamaktadır.

 

Uranüs

Güneş sisteminde yedinci sıradadır. 1781 yılında William Herschel bulmuştur. Uranüs bir Yunan tanrısıdır. Yunan mitolojisinde Gökyüzü Tanrısı’dır. Uranüs, Tanrı Gaia’nın hem eşi hem de çocuğudur. Uranüs’ün renkleri Dünya’ya benzediğinden dolayı adını kozmik güçlere sahip olan Uranüs’ten almıştr.

 

Neptün

Güneş’e en uzak gezegendir. 23 Eylül 1946’da keşfedilmiştir. Adını Roma mitolojisindeki Deniz Tanrısı olan Neptünus’ten almıştır. Gezegenin renkleri suyun renklerine benzediğinden dolayı bu ismi almıştır.

 

Plüton

Karanlık bir görüntüye sahip olan Plüton, Roma Yeraltı Tanrısı Plüton’dan almıştır. 24 Ağustos 2006 tarihinde gezegen olabilme koşullarını tanımlamıştır ve bu tanımlamadan sonra Plüton gezegenlikten çıkarılmıştır. Cüce gezegenler kategorisine eklenmiştir.

 

 

Diğer yazılarımız; www.insancaakademi.com/blog/

 

Benzer içerikler için İnstagram sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!