1. Narkolepsi Nedir?

Narkolepsi, normal olmayan zamanlarda uyku halinde olmak; ani uyku atakları olarak tanımlanmaktadır. Halk tarafından uyku hastalığı olarak adlandırılmakta ve bu hastalar günlük hayatta çeşitli zorluklar yaşamaktadır. Narkolepsi iki tip olarak tanımlanmaktadır. Katapleksi (ani kas tonusu) ile ortaya çıkan narkolepsi çeşidine tip 1 narkolepsi denmektedir. Katapleksi görülmeyen çeşidine ise tip 2 narkolepsi denmektedir.

Narkolepsinin nedeni tam olarak bilinmemektedir ama birçok tıp uzmanı, bağışıklık sisteminin bir tepkisi olduğunu düşünmektedir. Ayrıca az bir orana sahip  olsa bile kalıtımın da bu hastalıkta etkisi vardır.

Narkolepsisi olan hastalar, günlük yaşamlarında bir takım sorunlar yaşamaktadır. Örneğin hastalıktan bihaber olan çevresi bu insanları uyuşuk olarak görebilir. Kişi araba sürerken uyku atağına yakalanıp kaza yapabilir. Bunların yanı sıra bu bireylerde aşırı kilo alma durumu da görülebilmektedir.

 

2. Narkolepsi Belirtileri Nelerdir?ARKOLEPSİ

Birçok belirtisi olan bu hastalığın semptomları ağır olabilmekte ve yaşadığı müddetçe bireyi etkilemeye devam edebilmektedir. Hasta gündüz saatlerinde aşırı uykulu olur, sürekli odaklanma sorunu yaşar ve herhangi bir zamanda ya da yerde birden uykuya dalma riskine sahiptir. Bu durumu kontrol edemezler. Ayrıca hasta uyandığında uykusunu almış gibi görünebilir ama bir süre sonra tekrar uyku atağı yaşayabilir.

Bu hastalığın belirtileri arasında birçok kas sorunu ve konuşma bozukluğu da vardır. Narkolepsi, bu rahatsızlığı olan bireylerin halüsinasyon görmesine neden olabilmektedir. Bu belirtileri olan kişiler özellikle uyuklama hali yaşıyorsa bir doktora başvurmalıdır.

 

3. Tedavi Yöntemleri                     NARKOLEPSİ

Hastalığın kesin tanısı için hastanın bir gece uyku merkezinde kalması ve gözlenmesi gerekir. Doktor hastanın uyku düzeninin ayrıntılarını ister; böylece uyku düzeni ve uyanık olduğu zamanları karşılaştırma fırsatı olur. Bunun dışında doktor akigraf denen cihazla kişinin dinlenme ve hareket etme zamanlarını ölçer. Bu gözlemlerin dışında birkaç gözlem daha yapar.

Narkolepsi hastalığının kalıcı bir tedavisi yoktur; ama doktorun uygun görüp yazdığı ilaçlar ve yaşam tarzını değiştirmek kişinin bu rahatsızlığı yönetmesine yardımcı olacaktır. Bu ilaçlar muhakkak bir doktor gözetimi altında kullanılmalıdır. Hastanın her gün aynı saatte uyuyup uyanması bu hastalığın tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Narkolepsisi olan bireyler alkol ve nikotin kullanmamalıdır. Uzun yolculuklarda araç kullanması gereken hastaların, doktora başvurmaları ve ona göre bir planlamayla seyahat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca hasta belirli aralıklarla mola verip uyumalıdır. Çok uykulu hissediyorsa araç kullanmamalıdır. Hastalığı hakkında yakınlarını, arkadaş çevresini bilgilendirmelidir.