Aşk-ı Memnu : Yasak Aşk
Aşk-ı Memnu, dillere destan olmuş bir hikayedir. Yasak bir aşkın çekiciliğini ve sonrasında dağılan hayatları konu alır. Hâlid Ziya Uşaklıgil’in Aşk-ı Memnu romanı günümüze kadar etkisini yitirmeden gelmiştir. Bizler bu yazımızda bu yasak aşkı, Bihter karakterinin penceresinden incelemeye çalışacağız. Yer yer Bihter’in annesi, Firdevs Hanımla olan ilişkisine değineceğiz. Bazen de Bihter’in, neden Behlül’ü tercih ettiği üzerine konuşacağız. Bihter karakterinin dünya edebiyatındaki diğer romanların başkarakterleri ile ortak noktalarını bulmaya çalışacağız.
Melih Bey Takımı
Bihter, Melih Bey Takımı olarak tanınan Firdevs Hanım’ın iki kızından biri. Bu ünvanı ise anneleri Firdevs Hanım’dan dolayı almışlardır. Gençliğinde babaları Melih Bey’i aldatan Firdevs Hanım, kırk beş yaşında olmasına rağmen kendisini hâlâ genç kabul eder. Bu nedenle de kızlarıyla sürekli yarış halindedir. Bihter, annesiyle hiçbir şekilde anlaşamaz. Asla annesine benzemek istemez. Fakat doğası gereği annesine çekmiştir. Bir yandan da annesinden kurtulmak ister. Bu yüzden de çözümü evlilikte bulur.
Akalın’a göre, ”Aşk-ı Memnu ölçüsüz ve maddeye dayanan bir evlenmenin doğurduğu gerek sosyal gelenekler, gerek kanun önünde gelişmesi yasak olan bir aşkın hikâyesidir.”(Moran, s.3).
Bihter’in Adnan Beyle Evlenmesini Nedeni
Berna Moran’ın aktarımına göre birçok araştırmacı Bihter’in Adnan Beyle evlenmesinin nedenini servet avcılığı olarak görür. Fakat Berna Moran, sadece servet için değil Bihter’in, annesinden kurtulmak için bir yol olarak grödüğünü savunur. Ayrıca eşine sadık olabileceği ve Adnan Bey’in çocuklarına annelik yapabileceği düşüncesiyle de evlendiğini aktarır. Yine Berna Moran’ın aktarımına göre Bihter, annesinin kötü ününden dolayı kendisine Adnan Bey’den daha iyi bir kısmet çıkmayacağını düşünmektedir. Diğer bir yandan Bihter, babası vefat etmiş bir karakterdir. Adnan Bey’i bir sığınak gibi görüp onda baba şefkatini aradığı da düşünülebilir. Cemil Yener’e göre, ”Servet genç bir kadına aşk ihtiyacını unutturmaz.”(Moran, s.15).
Soya çekim
Bihter her ne kadar annesine benzememek için, eşine ihanet etmemek için dirense de o annesinin kızıdır. Ve doğasına yenik düşerek eşi Adnan Bey’e ihanet eder. Peyker ise annesinden ziyade babasına çekmiştir. O, yapısı gereği ihaneti karakterinde barındırmaz. Yazar, Peyker ve Bihter’in farklı karakterlere sahip olmasıyla okuyucuya ‘’Kızlar annelerinin mirasçısıdır.’’ fikrine Peyker ile adeta karşı koymaktadır. Bu iki zıt karakteri yan yana getirerek kızların annelerine benzeyebilecekleri gibi babalarına da benzeyebileceklerini göstermek istemektedir.
Aşk-ı Memnu Erkek Karakter: Behlül
Dış hayata kapalı olan Adnan Bey’in köşkü ev dışından başka birini görebilmeyi imkansız kılıyor. Bihter için ise yaşına yakın olması nedeniyle de vakit geçirebileceği tek seçenek Behlül oluyor diyebiliriz. Ayrıca Behlül’ün çapkın bir karakter olması da Bihter’in bu yasak aşka girmesini hızlandırıyor.
Bu yazı İnsanca Akademi editör ekibinden Simge Güney tarafından düzenlenmiştir.
Benzer içerikler için YouTube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevap bırak